'Moord op Pim Fortuyn was een geniaal complot'

Thrillerschrijver Tomas Ross is boos dat de moord op Pim Fortuyn, tien jaar geleden 'niet is onderzocht vanuit de theorie dat er niet een, maar twee schutters waren die kogels afvuurden op de politicus'. Volgens Ross zijn er 'genoeg feiten, die kunnen duiden op een moordcomplot, niet voldoende onderzocht'.

null Beeld anp
Beeld anp

Ross (een veelgelezen en bekroond schrijver van thrillers waarin hij feit en fictie vermengt en ook een boek en filmscenario schreef over de moord op Fortuyn) zegt dat in een door hem geschreven artikel in het vakblad 'de Journalist' van deze week.

De schrijver is samen met onder andere Theo van Gogh vlak na de moord op Fortuyn in 2002 een eigen onderzoek gestart. Dat gebeurde vooral uit frustratie over het officiële onderzoek naar de moord en het 'feit dat niemand in journalistiek Nederland zijn handen durfde te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn en te worden uitgemaakt voor complotthereticus'.

Hoofdwond
Ross presenteert in het artikel 'een aantal feiten' die volgens hem nader onderzoek zouden verdienen. Ten eerste is er de hoofdwond van Fortuyn die volgens wapenkenners veel ernstiger zouden moeten zijn als hij vanaf 1,5 meter afstand is beschoten. Daarnaast is er een kogelhuls op meer dan 10 meter afstand van Fortuyn gevonden, wat technisch niet mogelijk zou kunnen zijn bij het pistool dat Volkert van der G. gebruikte bij de moord. Ook zou er een zinsnede uit het autopsierapport zijn verdwenen. De patholoog beschrijft hierin dat één van de kogels in het hoofd van Fortuyn niet van achteren, maar via de voorkant het hoofd binnenkwam.

Ook zijn er, alweer volgens Ross, 'een aantal verklaringen van mensen die aanwezig waren bij de aanslag, die nader onderzoek verdienen. Meest in het oog springend is de getuigenis van de aanwezigheid van een man in een overall op een elektriciteitshuisje vlakbij de onheilsplek ten tijde van de aanslag. Daarnaast zijn er de getuigenissen van radiopresentator Ruud de Wild en LPF'er Albert de Booy dat Fortuyn al door zijn knieën zeeg voordat Van der G. zijn eerste schot loste, waardoor Van der G. feitelijk vuurde op het lijk van Fortuyn.'

Benzinestation
Daarnaast zijn er de al eerder door Ross en anderen geuite twijfels betreffende 'de feiten over de merkwaardige vluchtroute van Van der G. na de aanslag' en het feit dat politie en hulpdiensten, ondanks een drukke avondspits in Hilversum', binnen enkele minuten na de moord al aanwezig waren op de plek van de aanslag en bij de arrestatie van Volkert bij het benzinestation.

Ross: 'Van der G. zou weleens de perfecte zondebok kunnen zijn geweest. Maar omdat een aantal 'heilige feiten' nooit serieus is onderzocht, blijf ik vasthouden aan de mogelijkheid dat de moord op Fortuyn een complot is.'

Tomas Ross. Beeld ANP
Tomas Ross.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden