Han Lips

Mooie verhalen liggen overal op straat, bewijst Radio Gaga

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Radio Gaga.

Radio Gaga Beeld NPO 3
Radio GagaBeeld NPO 3

Mooie verhalen liggen overal op straat, voor het oprapen. Maar we staan er amper bij stil. Dat we hierdoor veel moois mislopen, bewijzen de programmamakers die zich hebben ontpopt tot bedreven straatjutters: met hun eksterogen zien ze het meteen als er ergens wat schittert.

Formats zoals Man Bijt Hond en Hello Goodbye. Ga bij de mensen langs terwijl ze 's avonds aan de gehaktbal met stamppot zitten, of spreek ze aan terwijl ze iemand opwachten op Schiphol, en stel ze allemaal dezelfde simpele vraag: 'Hoe was uw dag?' of 'Op wie staat u te wachten?'

De gouden vondst die Radio Gaga heet, komt van onze benedenburen. Theatermakers Joris Hessels en Dominique Van Malder trokken voor Canvas met hun mobiele radiostudio door België om op bijzondere plekken hyperlokale radio te maken.

Buurtbewoners en passanten mochten plaatjes aanvragen en vertelden hun verhaal. Het leverde mooie televisie op. Lips raadt u van harte aan het eens terug te kijken op internet.

Maar laat een goed idee zich ook goed vertalen? Redelijk. In de Nederlandse versie zijn het Eva Koreman en Chris Zegers die het stokje overnemen. Geen slecht duo. En alhoewel hun nonchalance soms een tikkie gespeeld overkomt, is hun interesse oprecht.

Er schuiven dan ook de meest waanzinnige levensverhalen aan. Zo was daar dinsdag de 47-jarige Marcel die op zijn zeventiende wegliep van huis om er vervolgens voor te kiezen dertig jaar dakloos te blijven.

Hij vertelt over hoe hij met honderden anderen in de beruchte junkentunnel onder Hoog Catharijne verbleef, waar hij mensen doodgeknuppeld zag worden en zelf zijn pink verloor omdat die afgeknipt werd toen hij zijn drugs niet wilde afstaan.

Het liedje wat hij graag wil horen is Otherside van de Red Hot Chili Peppers. Hoe kon het ook anders.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden