PlusStraatbeeld

Mooie fitnesstoestellen, maar anoniem stuntelen is er niet bij

Fitnesstoestellen in de buitenlucht zijn een uitstekend ­alternatief voor mensen die zich geen sportschoolabonnement kunnen veroorloven.

Beeld Tammy van Nerum

Dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om de spiergroepen eens aan een gezonde marteling te onderwerpen is iets dat de gemeente ruimschoots erkent: de openbare fitnesstoestellen schieten al een paar jaar als paddenstoelen uit de grond.

Een mooie ontwikkeling. Maar nu in elk stadsdeel wel zo'n groepje sportapparaten ligt te wachten om te worden besprongen door enthousiaste buurtbewoners dient zich een onverwacht probleem aan: je ziet zelden iemand gebruikmaken van die dingen.

Toegegeven, in de populairdere parken van de stad zijn de toestellen wel degelijk in zwang, maar elders liggen ze er vaker wel dan niet verlaten en akelig nieuw bij, als toonbeelden van ongelukkig besteed gemeentegeld.

Spoorpark
In het sinds een paar maanden uitstekend opgeknapte Spoorpark, dat ligt tussen Bijlmer Arena en metrohalte Bullewijk, staan een stuk of zes van die toestellen te wachten tot iemand in fleurig spandex aan komt joggen om zich op ze te storten. Met de toestellen is niets mis: ze zijn degelijk, goed ontworpen, gevarieerd en uitdagend en je kunt er in theorie echt wat aan hebben.

Er zijn twee roestvrijstalen klauterrekken, een obstacle wall en rope wall die flashbacks oproepen van de helse militaire trainingen uit Stanley Kubricks Full metal ­jacket, en nog twee hoogst onduidelijk toevoegingen:

Een reep asfalt met daarop twee blokken met de cijfers 1 tot en met 12 erop en iets dat eruitziet als een bedframe waar het matras van afgehaald is.

Waarschijnlijk moet je bij die laatste met hoog opgetrokken benen zonder bloedig geschaafde enkels door de touwconstructie zien te rennen, maar zeker is het niet, want er staat geen uitleg bij.

Anoniem stuntelen
Dat is een eerste drempel voor de huiverige buitensporter: wanneer je niet precies weet wat je doet, is het heel moeilijk ergens onvervalste motivatie voor te kunnen oproepen.

Bij de obstacle en rope wall staat wél uitleg, inclusief qr-code, waarmee je een Youtubefilmpje te zien krijgt van iemand die met jaloersmakend gemak over het ontoegankelijk gladde obstakel klimt. Een beetje uitleg is beter dan niets.

Toch zal het de locatie zijn die knaagt aan de populariteit van de openbare sporttoestellen. Wanneer die apparaten lekker in een lommerrijk parkje verscholen liggen, achter beschermend gebladerte, kun je ongestoord je gang gaan, maar in het Spoorpark word je werkelijk van alle kanten bekeken.

Vanuit zowel trein als metro ben je vol zichtbaar, en aan de andere kant kunnen fietsers en voorbijwandelende kantoormedewerkers uitgebreid toekijken hoe jij jezelf welgeteld nul keer succesvol aan zo'n klauterrek weet op te trekken.

Wie dat al aandurft, staat daar dus naar alle waarschijnlijkheid ook nog eens alleen. Nee, dan toch liever even sparen voor een sportschoolabonnement: lekker anoniem tussen de andere stuntelaars.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden