Mooie dag voor Libische rebellen: VS erkent Raad

Een grote dag voor de Libische opstandelingen: de Verenigde Staten erkennen Nationale Overgangsraad (NTC) in de noordoostelijke Libische stad Benghazi als het wettige regeringsgezag van Libië. Daarmee is een cruciale diplomatieke stap gezet. Dat meldt persbureau Reuters.

Redactie/ Reuters
Wereldleiders eensgezind over Libische Overgangsraad. Beeld afp
Wereldleiders eensgezind over Libische Overgangsraad.Beeld afp

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet dat vandaag weten tijdens een topconferentie in Istanbul. Clinton ging ook akkoord met een 'road map' voor Libië om de alleenheerschappij van Kaddafi, die de rebellen stelselmatig 'ratten' noemt, geleidelijk om te bouwen tot een democratisch systeem. Hierbij wordt de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen erkend als enige officiële orgaan met regeringsmacht.

Naast het diplomatieke voordeel, zouden de rebellen nu ook miljarden aan Libische tegoeden kunnen krijgen, die momenteel vastzitten in bevroren fondsen vanwege de boycot tegen Kaddafi's regime.

100 miljoen

Naast de VS hebben meer dan 30 andere landen eveneens verklaard Kadaffi niet langer te zien als de legitieme leider van Libië en de Nationale Overgangsraad erkend als regeringsautoriteit. Italië heeft beloofd op korte termijn 100 miljoen euro vrij te maken voor de rebellen. In totaal leent Italië de rebellen 400 miljoen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, was vandaag de eerste die de raad officiële erkenning gaf. Volgens Juppé heeft Libië voor 177 miljoen euro aan bevroren tegoeden in Frankrijk staan.

De Overgangsraad leidt de half maart in de noordoostelijke regio Cyrenaica uitgebroken opstand tegen het hardvochtige regime van kolonel Kaddafi die al meer dan veertig jaar de macht in handen heeft. Kaddafi heeft zijn basis en aanhang in de noordwestelijke regio Tripolitania.

Vierde keer

Het was de vierde bijeenkomst van de vier maanden oude contactgroep. Het gezelschap bestaat uit meer dan 30 regeringen en instanties en heeft volgens Juppés Italiaanse collega Franco Frattini besloten verder de communicatie met Kaddafi te laten verlopen via VN-gezant Abdul Elah al-Khatib.

Frattini laakte geheime onderhandelingen met Tripoli als contraproductief. Al-Khatib moet Kaddafi een voorstel doen om van het politieke toneel te verdwijnen. 'De vraag is alleen hoe en wanneer Kaddafi vertrekt', aldus Frattini.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, waarschuwde dat de militaire druk op het regime in Tripoli zal blijven toenemen.

Een aantal landen van de Libië-contactgroep, waarin tientallen landen en internationale organisaties zijn vertegenwoordigd, heeft de status van de rebellen nog niet verhoogd, zoals Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden