'Mooi om zo over Nederland te vliegen'

Astronaut André Kuipers is vandaag als een held binnengehaald op Schiphol. Na een ereronde boven Noord-Holland landde hij iets na 8 uur 's ochtends met een KLM-vlucht uit Houston. Bij het taxiën kreeg hij een saluut van de brandweer, onder toeziend oog van nietsvermoedende vakantiegangers. 'Heel onverwacht dit, mooi om zo over Nederland te vliegen', aldus een zichtbaar geroerde Kuipers.

Kuipers tijdens de persconferentie op Schiphol. Beeld Het Parool
Kuipers tijdens de persconferentie op Schiphol.Beeld Het Parool

Kuipers zou het allerliefste de hele tijd zweven en hij heeft al vaak gedacht dat hij wel graag weer terug wil naar de ruimte. Hij vertelde dat hij elke dag bij het wakker worden nog steeds een stijf gevoel heeft.

'Lopen gaat inmiddels wel weer, maar ik moet steeds even op gang komen.' De zwaartekracht voelt hij, nu hij weer terug is op aarde, heel duidelijk. 'Het voelt als een magneet. Alsof je arm naar beneden wordt getrokken als je hem optilt.'

Kuipers kwam 3 weken geleden terug naar de aarde na een verblijf van een half jaar in het internationale ruimtestation ISS. Maar zijn missie is nog lang niet afgelopen. De data die uit de wetenschappelijke onderzoeken zijn gekomen, moeten nog verwerkt worden en het lichaam van de astronaut moet nog verder revalideren.

Lang proces
'Het is een lang proces waar ik nog wel een tijdje mee bezig ben. Nu nog komen resultaten binnen van mijn vorige missie uit 2004.' In de ruimte heeft Kuipers erg veel getwitterd. @astro_andre deelde vooral foto's van de aarde met zijn ruim 260.000 volgers.

Hij is van plan om verder te gaan met twitteren, maar verwacht dat het een stuk minder frequent wordt nu hij weer op aarde is. 'Ik ga niet de hele tijd foto's van mijn huis twitteren', grapte hij.

Veel aandacht
Kuipers heeft veel contact gehouden met de mensen op aarde. Niet alleen via Twitter maar ook via zijn weblog en door verschillende televisieoptredens en videogesprekken met groepen fans.

De aandacht op aarde voor zijn ruimtemissie was ontzettend groot, nog groter dan tijdens zijn eerste missie. De astronaut zei daar erg blij mee te zijn. 'Het maakt duidelijk hoe belangrijk de ruimtevaart is. Als we die willen behouden, moeten we blijven investeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden