Moody's: triple A-status veilig door begrotingsakkoord

Het vorige week gesloten begrotingsakkoord is positief voor de kredietpositie van Nederland. De uitwerking van het akkoord blijft echter onzeker zolang er geen nieuwe regering is. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody's in een vandaag verschenen publicatie.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager staat de pers te woord na afloop van de onderhandelingen met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Beeld ANP
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager staat de pers te woord na afloop van de onderhandelingen met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.Beeld ANP

Moody's verwacht dat de politieke situatie in Nederland de rest van het jaar onzeker blijft. Die onduidelijkheid heeft op zich geen gevolgen voor de kredietwaardigheid van Nederland. Aangezien bijna geen enkel Nederlands kabinet de eindstreep haalt, zit de onzekerheid al in de beoordeling van Moody's verwerkt.

Moody's, dat vorige week nog waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van de val van het kabinet voor de Nederlandse AAA-status, wees op het Europese belang van het Nederlandse akkoord. Als Nederland als een van de voorvechters van een strenger begrotingsbeleid zich niet aan de nieuwe Europese regels houdt, dan worden die afspraken direct verzwakt, aldus het bureau.

Het staat niet vast dat Nederland met het nieuwe akkoord het tekort kan terugdringen tot minder dan 3 procent, aldus Moody's. Het grootste deel van de maatregelen bestaat uit hogere belastingen, in plaats van lagere uitgaven, waardoor de uiteindelijke opbrengst onzeker is.

Relatief sterke positie
Moody's vindt de economische positie van Nederland relatief sterk. De staatsschuld is lager dan in andere triple A-landen en de concurrentiepositie is goed, aldus de kredietbeoordelaar. De rating van Nederland kan wel onder druk komen staan, als de vastberadenheid om de overheidsfinanciën op orde te brengen afneemt. Ook grote kredietverliezen van banken, die de overheid dwingen tot reddingsacties, kunnen leiden tot een afwaardering. De kans daarop acht Moody's voorlopig echter klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden