Monuta en Yarden willen krachten bundelen

De uitvaartbedrijven Monuta en Yarden zijn van plan te fuseren en daarmee het op een na grootste uitvaartbedrijf in Nederland te creëren. Dat hebben de twee dinsdag bekendgemaakt.

redactie

'De komende maanden worden benut om de mogelijke samenwerking verder te onderzoeken', aldus de ondernemingen. De fusie moet ertoe leiden dat de marktpositie van Monuta en Yarden op het gebied van uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen verder wordt verstevigd. Door de fusie ontstaat een vrijwel 'landelijke dekking van uitvaartcentra en crematoria.'

De concurrentie op de uitvaartmarkt, waar veel, vaak kleinere ondernemers toetreden, is de laatste jaren scherp toegenomen. Dela is de grootste speler in de branche.

Maar tegenwoordig beginnen steeds meer zzp'ers een eigen uitvaartbedrijf. 'Alles in de branche, van de rouwauto tot het rouwcentrum, is te huur, met uitzondering van de kist. Het enige wat ze nodig hebben, is een telefoon en een computer', weet Arie Kasper van CNV Dienstenbond.

Kasper begrijpt de fusieplannen wel, maar maakt zich ook zorgen over de gevolgen voor het personeel. 'Ik verwacht dat er een overschot aan mensen gaat ontstaan op de kantoren. Je hebt bijvoorbeeld straks twee administraties en twee afdelingen personeelszaken', aldus Kasper. De fusieplannen moeten nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de toezichthouders.

Monuta en Yarden zijn ondernemingen van vergelijkbare omvang. Monuta heeft ruim 100 vestigingen en 900 mensen in dienst. Het bedrijf draaide een omzet in 2011 van 226 miljoen euro. Yarden, met een jaaromzet van 168 miljoen euro, heeft 51 vestigingen en 1000 werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden