Plus

Monumentenclubs boos over sloop in Nieuw-West

De in de crisis vastgelopen transformatie van Nieuw-West wordt weer opgepakt. De woningcorporaties slopen minder en zijn trots op hun vernieuwingsplannen, maar erfgoedclubs hekelen dat bijzondere buurten worden gesloopt.

Ton Damen
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

1. Wat is er monumentaal aan Nieuw-West?
Cornelis van Eesteren heeft de basis voor de Westelijke Tuinsteden vastgelegd in zijn Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935. De zes verschillende wijken werden gebouwd met groen in een open bebouwing. De tuinsteden zijn landelijk en internationaal gezien een bijzonder voorbeeld van moderne stedenbouw.

2. Waarom ging dat gebied in 2001 op de schop?
In de jaren negentig kregen toen nog zelfstandige stadsdelen, waaronder Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer, te kampen met leegstand. Volgens de gemeente en de woningcorporaties waren de woningen te oud, klein en gehorig. Het stedelijke Bureau Parkstad besloot het aantal sociale huurwoningen, veelal laagbouw, te halveren en er grote hoeveelheden nieuwbouwwoningen en woontorens voor terug te zetten.

3. Protesteerde niemand daartegen?
Jawel. Monumentenclubs stonden bijvoorbeeld op hun achterste benen toen corporaties als Eigen Haard Aireywoningen - vernuftige, eenvoudige prefabhuizen - in Nieuw-West wilden slopen. Enkele architecten redden ze van de sloop door aan te tonen dat behoud haalbaar was. De huizen behoren nu tot het beschermd stadsgezicht van het Van Eesteren Museum.

4. Begint alles overnieuw nu de corporaties hun werk in Nieuw-West afmaken?
Dat kun je niet zeggen. Stadgenoot, de grootste corporatie in Nieuw-West, kondigde vorige week aan bij de transformatie van wijk tot wijk te bekijken hoe verbouwd gaat worden. "Niet alles hoeft gesloopt te worden." De corporatie laat de portiekwoningen in de Bakemabuurt staan en bouwt daar galerijwoningen nieuw in oude stijl, zodat ze nauwelijks van het origineel te onderscheiden zijn.

5. Waarom zijn de monumentenclubs dan boos?
"De Couperusbuurt in Slotermeer ligt midden in het door het rijk aangewezen gebied dat behouden moet blijven," zegt Norman Vervat van erfgoedvereniging Heemschut. "De woonblokjes staan fraai in het groen - typerend voor Van Eesteren. Als je dáár gaat slopen, gaat veel verloren."

6. Maar woningcorporaties moeten toch bouwen vanwege woningnood?
"Ja, maar wij zien dat nu overal wordt gesloopt en gebouwd," zegt Vervat. "In Slotervaart wat, in Slotermeer wat. Waarom houd je niet één gebied heel om te laten zien wat Van Eesteren bedoelde? Een groot gebied rond de Sloterplas of heel Slotermeer. In Osdorp, waar al veel verdwenen is, kunnen ze de lucht in."

Lees terug: Stadgenoot sloopt, bouwt en renoveert in Nieuw-West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden