Monumentale ruimte onder Torensluis wordt buurthuis

De kelder onder de Torensluis aan het Singel krijgt een nieuwe bestemming: nadat een groep studenten de ruimte in 2015 kraakten, start een groep bewoners binnenkort een buurthuis onder de brug.

De ruimte onder de brug met het kenmerkende Multatulibeeld wordt een buurthuisBeeld Charlotte Odijk

Eind februari gaf het Algemeen Bestuur van stadsdeel Centrum groen licht aan de buurtinitiatieven Brug9Buurt en StadsdorpBuurt7. Samen hebben ze het plan opgevat om in de ruimtes onder de Torensluisbrug een eigen buurtruimte te maken. 'Een plek waar je buiten de stroom van het dagelijkse doorgangstoerisme met elkaar in contact kunt komen en elkaar kunt ontmoeten,' aldus de club op hun website.

In eerste instantie hoopten de buurtverenigingen in samenwerking met Het Spinhuis Collectief invulling te geven aan de monumentale ruimtes. In september 2015 kraakten studenten onder de naam Het Spinhuis Collectief - zij bezetten eerder ook het Spinhuis van de UvA - de voormalige kerker onder de brug. Ze hadden een academisch café voor ogen, vertelden de studenten ten tijde van de kraak.

Uiteindelijk zeiden de buurtinitiatieven het vertrouwen in de gezamenlijke onderneming op en dienden ze een eigen voorstel in. Hun plannen konden de goedkeuring van het stadsdeel wegdragen.

'Grachtengordel'
De krakers van de Torensluis laten aan AT5 weten niet blij te zijn met de instemming van het stadsdeel met de plannen van de buurt. 'Wat er straks gaat komen is exclusief voor de grachtengordel.' Naar verwachting opent het buurthuis na een verbouwing eind deze zomer. Volgens de initiatiefnemers kan in de kelder straks onder meer gekookt en gedronken worden, wordt er door kinderen gespeeld en kan men praten over het woonbeleid van de gemeente.

De Torensluis,Torensluisbrug of Brug9 is met 42 meter één van de breedste bruggen van de stad. Dat komt doordat op de brug vroeger de Jan Roodenpoortstoren heeft gestaan. Brug9 is ook de naam die is gegeven aan de kerkers onder de toren, die nog steeds in het bruggenhoofd aanwezig zijn. Tot enkele jaren geleden zat hier een jazzcafe in, sindsdien stond de ruimte in principe leeg. Sporadisch werden er nog tentoonstellingen en andere evenementen georganiseerd. Onder andere het Grachtenfestival maakte gebruik van de ruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden