Monument voor Reve verstevigd

AMSTERDAM - Donderdag zijn aanpassingen verricht aan het Reve-monument in Westerpark. De lantaarnpaal die deel uitmaakt van het monument is steviger gemaakt, omdat nog geen twee maanden na de onthulling al twee van de drie deurtjes waren afgebroken.De aanpassingen doen niets af aan het aangezicht van het monument voor het geboortehuis van de schrijver in de Van Hallstraat. Liefhebbers van Reves werk hoeven niet te vrezen voor een betonnen sarcofaag om de lantaarnpaal.

''Tot dusver zaten de deurtjes met twee scharniertjes aan de lantaarnpaal,'' zegt monteur John Roerdaale van lantaarnpaalfabrikant Valmont. ''We doen er gewoon een scharniertje bij.''

Of dat genoeg is, valt nog te bezien. ''Vandalen moeten dan zo'n luikje op drie punten losschoppen in plaats van twee,'' zegt Roerdaale. ''Maar met lomp geweld krijg je natuurlijk alles stuk.''

De verbeteringen aan de constructie van het monument waren noodzakelijk omdat in twee maanden tijd al tot twee keer toe een luikje uit de lantaarnpaal was gebroken, vermoedelijk door vandalen. Alleen het bovenste deurtje met daarachter een passage uit het boek Nader tot u was nog intact. De deurtjes die een door Rineke Dijkstra gemaakt portret van Reve en een foto van zijn geboortehuis in de Van Hallstraat afschermden, waren verdwenen.

Begin vorige maand begaf het eerste deurtje van het kunstwerk op het Waterspiegelplein het. Deze week bleek het tweede luikje weg te zijn.

'Vandalisme-proof' niet gelukt

In de buurt werden bij de onthulling van het monument al wat wenkbrauwen gefronst over de kwetsbaarheid van het kunstwerk. De fragiele luikjes waren volgens buurtbewoners wel erg gevoelig voor vandalisme. ''Het is duidelijk dat er is bezuinigd op de uitvoering,'' zei een buurtbewoner.

Het stadsdeel is zich van geen kwaad bewust. Tevoren had Westerpark gevraagd om een 'vandalisme-proof' monument, zegt woordvoerder Suzanne van der Wiel. ''Dat is blijkbaar toch niet gelukt.'' Het stadsdeel heeft zich verder afzijdig gehouden van de aanpassingen aan het kunstwerk. Daarvoor hebben de makers, kunstenaar Margriet Kemper en de fabrikant van de paal, het initiatief genomen.

Vandaag hebben Kemper en Valmont bovendien geprobeerd om iets te doen aan de vorm van de ruitjes voor de dichtregel, het portret en de foto van het huis. Door de bolling in het venster wil het glas nog wel eens beslaan.

Het kunstwerk werd op 14 december onthuld door Joop Schafthuizen, de partner van Gerard Reve. De schrijver overleed op 8 april vorig jaar op 82-jarige leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden