Update

Monti: Toekomst EU hangt af van Italië

Italië bevindt zich in een noodsituatie die de toekomst van de Europese Unie kan bepalen. Dat stelde de kersverse Italiaanse premier Mario Monti vandaag in zijn eerste toespraak in het Italiaanse parlement.

Mario Monti bij zijn speech in het parlement.Beeld afp

'De toekomst van de euro hangt mede af van wat Italië in de komende weken doet', zei Monti. De voormalige eurocommissaris beloofde zich te zullen houden aan de toezeggingen van de vorige regering, die beloofde de enorme staatsschuld van het land aan te zullen pakken en in 2013 te zorgen voor een evenwicht op de overheidsbegroting.

De Senaat stemt later vandaag over de vraag of het Italiaanse hogerhuis vertrouwen heeft in de nieuwe regeringsploeg van Monti. Monti zette zijn vamdaag regeerplannen uiteen en zei dat Europa de moeilijkste tijden sinds de Tweede Wereldoorlog beleeft. Italië moet snel hervormen, want hoe later we beginnen, hoe later we de vruchten plukken, aldus Monti.

Economische groei
Hij noemde als prioriteiten bezuinigingen bij de overheid, economische groei en gelijkheid. Hij bracht naar voren dat bij de oudedagsvoorzieningen erg veel ongelijkheid is. Italië heeft volgens Monti een van de meest solide pensioenstelsels van Europa, maar er moet wel aan worden gesleuteld.

Monti belemtoonde dat het beleid niet 'aan ons is opgelegd door Europa', want Europa zijn we zelf ook. En deze crisis moet op Europees niveau worden bestreden, aldus Monti.

Zijn gisteren beëdigde zakenkabinet zal zich vooral richten op begrotingsdiscipline, economische groei en sociale rechtvaardigheid, vatte Monti zijn opdracht samen.

De plannen van de regering in grote lijnen
1. Verhoging van de btw van 20 naar 21 procent.
2. Verkoop van staatseigendommen.
3. Bevriezing van ambtenarensalarissen tot 2014.
4. De pensioengerechtigde leeftijd voor vrouwen in de particuliere sector zal geleidelijk worden verhoogd van 60 jaar in 2014 tot 65 in 2026. De pensioengerechtigde leeftijd in algemene zin gaat geleidelijk omhoog naar 67 jaar in 2026 zoals reeds voor deze hervormingen was voorgenomen.
5. Aanpak van belastingontduiking, onder meer met een wettelijk maximum van 2500 euro voor transacties in contanten.
6. Invoering van een nieuwe belastingen in de energiesector.
7. Terugdringing van de rol van de overheid in bepaalde sectoren zoals energie, transport, waterhuishouding en afvalverwerking. Waar de staat een rol blijft spelen moet dat meer commercieel zijn.
8. Aanzienlijke vermindering van de beruchte bureaucratie voor ondernemers. Ook hulp aan investeerders om bureaucratie te overwinnen.
9. Liberalisering van bepaalde beroepsgroepen die door regels worden beschermd en privileges hebben die de arbeidsmarkt verstarren. Maatregelen om het huren van jongere werknemers aantrekkelijker te maken.
10. Belastingverlaging die investeringen bevordert in de infrastructuur.

Vertrouwen EU
De Europese Unie heeft er vertrouwen in dat Italië de capaciteiten heeft om de problemen in het land te boven te komen. Dat zei de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, vandaag.

Van Rompuy meldde de premier van Italië, Mario Monti, gesproken te hebben via de telefoon. Hij heeft de premier in dat gesprek ook verteld dat de EU erin gelooft dat Italië een rol kan spelen in het oplossen van de huidige crisis in de eurozone.

'Ik heb hem het volle vertrouwen van de EU overgebracht. De Europese gelooft erin dat Italië de huidige problemen in het land kan oplossen en dat het land bovendien een rol kan spelen in het oplossen van de financiële crisis in de eurozone,' aldus van Rompuy in een verklaring.

Een toerist neemt een foto van de Palazzo Chigi, de post van de Italiaanse premier.Beeld afp
Het Italiaanse parlement.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden