Montessori Lyceum Amsterdam 'weigert' leerlingen

Een tiental basisschoolleerlingen heeft de afgelopen weken een afwijzingsbrief ontvangen van het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA), terwijl dat volgens het nieuwe plaatsingsbeleid niet mag.

Merel Straathof
null Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)
Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

De leerlingen zouden 'minder geschikt' zijn voor het MLA (vmbo-t, havo en vwo) en daarom zijn doorverwezen naar andere middelbare scholen.

Daarmee gaat het MLA buiten het boekje: volgens de sinds dit jaar geldende regels is het aan de basisschool om een 'leidend en bindend' advies te geven over het juiste schoolniveau van de leerling.

Bij twijfel over dat niveau mag de middelbare school wel meer informatie opvragen over cijfers en de ontwikkeling van de leerling, en eventueel in gesprek gaan met de betreffende basisschool. 'Maar zolang het basisschooladvies passend is, moet de leerling in het systeem van de school naar keuze worden opgenomen,' zegt bestuursvoorzitter Herbert de Bruijne van het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) voor Amsterdams basisonderwijs. 'Dan kan het eind mei gewoon meedoen in de centrale matching voor middelbare scholen.'

De Bruijne denkt niet dat het MLA met de brieven naar een manier zoekt om met name de beste leerlingen toe te laten. 'Het gaat niet om een stelselmatige afwijzing, daarvoor betreft het te weinig leerlingen. Hier zal de nieuwigheid van het systeem een rol spelen.'

Cito-toets
In verband met de meivakantie was de school zelf niet bereikbaar voor commentaar. Het nieuwe plaatsingsbeleid maakt niet langer het (soms tegenvallende) resultaat van de Cito-toets leidend, maar het oordeel van de basisschooldocent die een leerling over een langere tijd heeft gevolgd. Het moet ervoor zorgen dat meer leerlingen op het juiste niveau aan hun middelbare schooltijd beginnen.

Via de koepel voor Amsterdamse basisscholen BBO en de vereniging van middelbare scholen OSVO is het MLA aangesproken, de school zou weer in overleg zijn met ouders en basisschool. Ook alle basis- en middelbare scholen zijn nog eens op het nieuwe beleid gewezen.

'Het is onvermijdelijk dat middelbare scholen door dit nieuwe systeem twijfels hebben bij enkele leerlingen, daarom is het van belang dat bij de basisschool voldoende informatie wordt ingewonnen over wáárom die leerling op vmbo-t of havo thuishoort.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden