'Monsterzege Al-Sisi, maar opkomst is laag'

De Egyptische presidentskandidaat Abdel Fattah al-Sisi heeft woensdag na het sluiten van de stemlokalen meteen een enorme voorsprong genomen op zijn enige rivaal Hamdeen Sabahi. Na het tellen van de stemmen in 2000 stembureaus had Al-Sisi ruim 93 procent van kiezers achter zich, volgens zijn campagneteam. Sabahi moest het doen met nog geen 3 procent.

Een grote verkiezingsbanner van Al-Sisi in Caïro. Beeld reuters
Een grote verkiezingsbanner van Al-Sisi in Caïro.Beeld reuters

Interessanter is het opkomstcijfer. Geschat wordt dat dat tussen de 38 en 44 procent ligt, fors lager dan in 2012, toen Mohammed Morsi 52 procent van de kiesgerechtigden op de been wist te krijgen.

Sisi zei vorige week in interviews dat hij een opkomstpercentage van rond de tachtig procent wilde. Hij wilde daarmee 'de wereld tonen' dat hij brede steun onder de bevolking geniet. Het lijkt er echter op dat zijn tegenstanders gelijk krijgen en dat de lage opkomst de diepe onvrede over Sisi weerspiegelt, niet alleen onder leden van de Moslimbroederschap, die afgelopen jaar is gemarginaliseerd, maar ook onder een breder deel van de bevolking.

Al-Sisi zou geen oplossingen hebben voor de problemen van Egypte, hoewel de regering er juist alles aan heeft gedaan om Sisi neer te zetten als een strijder tegen terrorisme en de enige persoon die de economische problemen, de hoge werkloosheid, de inflatie en de instabiliteit kan aanpakken. Veel Egyptenaren lijken echter te vrezen voor een terugkeer naar de autocratische dagen onder voormalig machthebber Hosni Mubarak, eveneens een ex-militair.

Geen twijfel
De Egyptenaren mochten sinds maandag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Vooraf bestond geen enkele twijfel dat al-Sisi de verkiezingen zou winnen. Hij is feitelijk al aan de macht in Egypte sinds hij als legerleider vorig jaar de democratisch gekozen president Mohamed Morsi afzette.

Het besluit om de Egyptische verkiezingen met een derde dag uit te breiden, stuitte op bezwaren van zowel het kamp van legerleider Abdel Fattah al-Sisi als zijn uitdager Hamdeen Sabahi. Beide presidentskandidaten hebben volgens Arabische media een klacht ingediend bij de Kiescommissie van het land.

Die commissie nam het besluit dinsdag toen de opkomst maandag en dinsdag bijzonder laag uitviel. Mede door de hitte zouden 'lange rijen mensen' hebben gevraagd om een dag extra zodat ze kunnen stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden