Monokino doet China

Yu Jin en George van Wetering. Foto's Monokino Beeld
Yu Jin en George van Wetering. Foto's Monokino

De Amsterdamse elektronische indieband Monokino doet deze maand China aan voor een grote tour: 13 optredens in 30 dagen in onder andere X'ian, Peking, Shanghai en Chengdu. De tour promoot het album 'Human Error', dat op 12 september werd uitgebracht door het grootste onafhankelijke label in China, Modern Sky.

George van Wetering, zanger en gitarist, zijn partner Yu Jin, keyboardiste en ex- lid van China's eerste vrouwelijke rockband 'Cobra' en Frans van Gastel, (elektronische) drums, vormen de driemansformatie Monokino. Hij houdt voor het Parool een tourdagboek bij: hoe het is om als Nederlandse muzikant in China te overleven?

maandag 8 september - Monokino & de Paralympics

We vertrekken dan eindelijk naar China. Een lange voorbereiding ging aan deze tour vooraf. Zo duurde het rondbreien van het contract ongeveer zes maanden. Modern Sky heeft alle rechten van het album overgenomen. Niet de makkelijkste beslissing, maar we weten uit ervaring dat de infrastructuur van podia in China ingewikkeld is. Waar moet je zijn om live te spelen? Wie is er geïnteresseerd? Modern Sky heeft deze zaken gelukkig overgenomen en Yu Jin als reisleidster in China helpt natuurlijk enorm.

We vliegen rechtstreeks op Peking en als een soort zombies wachten we op het vliegveld om opgehaald te worden. Na lang wachten blijkt dat onze chauffeurs ons op een ander, nieuwer vliegveld aan het opwachten zijn. Het duurde ongeveer een uur voordat er een lichtje bij hem ging branden dat het oude ook nog bestaat. We rijden dwars door Peking. Duizenden vlaggen maken ons duidelijk dat de Paralympics worden gehouden.

9 september 2008 - Modern Sky & Miauw Miauw

Yu Jin deelt mede dat verschillende journalisten op ons wachten in het Modern Sky gebouw. Geen dagrust dus. En in het vliegtuig was slapen onmogelijk vanwege een kotsende Chinese achter ons (hoe vaak kan een mens achter elkaar overgeven?). Ik neem een douche en laat me meenemen naar Guomao. We nemen de metro en nog steeds in een soort slaperige roes vallen de eerste verschillen me op vergeleken met de tour uit 2006.

Hoe schoon is Peking nu werkelijk? Ik heb het nooit een overdreven smerige stad gevonden en ik loop heel graag door voor andere mensen smerige Hutongs. In en rondom het metrostation zijn allemaal schoonmakers en mensen die je helpen de juiste metroroute te kiezen. Inwoners van Peking wachten netjes in een rij achter een glazen wand voor de metrodeuren. Extra deuren, extra veiligheid. Tassen worden door een scanner gehaald. Metrolijn 1 is helemaal nieuw aangelegd voor de olympische spelen.

Ergens op de 24e verdieping van een groot gebouw ontmoeten we de medewerkers van Modern Sky. In een ruimte met een grote Apple computer ontmoeten we twee interviewers van de Chinese Rolling Stone. Het interview duurt lang: simpel ja of nee bestaat in het Chinees niet, steeds moet de hele zin herhaald worden. Het zijn geen sterallures, maar tussen de soms interessante vragen zit een hoop bullshit - hoe moet ik de muziekscene in Europa in een paar woorden omschrijven, wat doen jonge mensen naast muziek maken allemaal en wat betekent Monokino? Ik ben in elk geval erg moe. Ik kan me niet meer herinneren wanneer de laatste keer was dat ik langer dan 24 uur wakker ben geweest.

De tweede interviewer is van Modern Player en blijft ook meer dan een uur zitten. Later vraagt Yu Jin of hij kan vertrekken omdat we doodmoe zijn. De andere journalisten zijn van de tijdschriften Pop Music, So Rock en No Music.

De laatste interviewer heet Miauw Miauw. We ontmoeten haar tijdens het eten in een luxe restaurant met een sfinx in het midden.We krijgen onze eend in een aparte kamer met een draaiplateau waar iedereen van verschillende kanten de verschillende gerechten kan meeprikken. Na het eten komt Miauw Miauw met ons mee om nog na te praten. Gelukkig alleen met Yu Jin zodat Frans en ik kunnen gaan slapen. Dit lukt mij niet. Meer dan 24 uur wakker en niet kunnen slapen. Is dit dan die de jetlag waar ik voor gevreesd had? Overmorgen is ons eerste optreden. Het is inmiddels 10 september.

www.monokino.com
wwwcn.myspace.cn/monokino

Monokino China Tour affiche Beeld
Monokino China Tour affiche
null Beeld
Drummer Frans van Gastel Beeld
Drummer Frans van Gastel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden