PlusKlapstoel

Monique Klemann: 'Toen ik in de Jordaan ging wonen, dacht ik: nu gaat het beginnen'

Monique Klemann (1965) is zangeres. Met haar zus Suzanne brak ze eind jaren tachtig door met het duo Loïs Lane. Ze tourde onder meer met Prince. Vrijdag treedt ze op in de North Sea Jazz Club.

Monique KlemannBeeld Harmen de Jong

Buitenveldert

"Slaapstad. Veel ruimte, maar er gebeurde heel weinig, behalve in de jaren tachtig. Toen kwamen mensen uit heel Amsterdam naar de BOC. Een superhippe tent. Dé place to be in de discotijd. In de jaren zeventig werden er al concerten ­gegeven en toen werd er nog weleens flink geknokt, met de Hells Angels en zo. Jazeker, in Buitenveldert. Het ging er best wel wild aan toe. Af en toe."

Kraakpand

"Suzanne is drie jaar ouder en die nam erg haar vrijheid, dus bij mij werden de teugels nog eens extra aangespannen. Op een gegeven moment ontplofte ik zo'n beetje, daar in Buitenveldert. Toen ben ik in een kraakpand gaan wonen. Van dat keurige Buitenveldert naar die rommelige, levendige Jordaan - heel extreem was dat. Dat contrast was goed om mee te maken. Ik dacht: zo, nu gaat het beginnen. En het begon ook, met muziek en modellenwerk, het was echt een soort kick-off. In een tijdsbestek van drie maanden."

Tijn Touber

"Mijn vriendje toen, met wie ik ook de band heb opgericht. Vier jaar zijn we heel productief geweest. Verschillende bands en muziekstijlen uitgeprobeerd, een heel inspirerende tijd. Klopt, hij stopte met drank, drugs en seks. Hij wilde een verlicht persoon worden. Een soort onafhankelijkheid. Ja, luister, die drang om te mediteren was blijkbaar zo groot bij hem. Hij wilde los van het aardse. En seks is natuurlijk vrij aards. Ik begreep dat wel. Het klinkt misschien een beetje EO, maar we zijn waren allebei heel erg op die zuiverheid. Op gevoel gaan."

Suus

"Ach, mijn doldwaze, veel te lieve, zoete zus, die mijn beste vriendin is. Ik word af en toe gek van haar, en zij van mij. ­Onze levens zijn zo met elkaar verwoven. Enorm, ja. Maar ook kunnen we elkaar weleens zien en alleen 'haaaaai' zeggen. Je begrijpt het niet, hè. Ik bedoel: quasinep afstandelijk. Dat is ook heel verfrissend en daar genieten we dan ook allebei zichtbaar van. Ik ben nu even met mijn eigen muziek bezig, en zij met haar dochter, dus soms is het ook goed elkaar een paar dagen niet te spreken. Maar dat gebeurt bijna nooit."

It's The First Time

"Ik denk duizenden keren. Vanaf 1989 gemiddeld, zeg maar, tweehonderd keer per jaar. We hebben het al een paar keer gerestyled, maar toch ben ik elk optreden blij het te zingen. Ik ben er nog steeds heel trots op, ik heb ook een heel groot aandeel gehad in het nummer, en dat geeft me een voldaan en trots gevoel."

Prince

"Echt ongelofelijk dat hij is overleden. Al die tributes van nu zijn wel terecht. We hadden geen contact meer, maar we zijn veel met hem opgetrokken tijdens de Nude Tour. We hebben elkaar best goed leren kennen. Wat is dat dan, in bijbelse zin?! Nee, we hebben niet het bed gedeeld, dat klopt niet. We hebben wel nachten met elkaar doorgebracht op ­hotelkamers, samen muziek gespeeld en naar concerten geluisterd; Joni Mitchell, Sade, Chaka Khan. Hij was een enorme vrouwenliefhebber."

"Weet je, er zijn verschillende verhalen waarom wij toen niet een heel album met hem wilden doen. Ik dacht, het wordt altijd een beetje stom als wij dat gaan zingen. Wij wilden niet die stoeipoezenkant op en ik was ook bang dat het een beetje lullig zou klinken. Wij zijn geen funk- en soulzangeressen, wij zijn gewoon meer popzangeressen. Het zal ook een beetje angst geweest zijn. Dat bedenk ik nu voor het eerst, hoor. Ik bedoel, Qualified en Sex; het is best wel leuk gedaan, maar het is zo'n supergeproduceerd ding, waar weinig personality van ons inzit. Wij zingen liever mooie popliedjes."

Tequila

"Mmmmmm, zo'n goede drank! Is echt een oppeppertje en dat heb ik ook nodig. Ik bedoel, een leuk pakje helpt ook, en make-up, maar je wordt effe wat brutaler. Heel fijn, Suzanne en ik zijn er dol op. "

"Ik ben best verlegen en dat is dan weg. Muziek lift je ook op hoor, en als je ziet dat mensen het leuk vinden, maar dan sta je er al. Ik had vroeger enorme faalangst, de eerste vijf jaar. Waarom doe ik dit?! En dan moet je toch op: Hallo allemaal! Dan geeft tequila mij net even dat scherpe, wakkere randje."

Playboy

"Tja, hoe verklaar ik dat, met verlegenheid en preutsheid. Ik vond het ook echt een overwinning op mezelf. Suus wilde het, zij is sowieso veel makkelijker in dat soort dingen dan ik. Ze zei: 'Hartstikke leuk, als we later oude wijven zijn, zulke mooie foto's, en we krijgen er ook nog geld voor.' We wilden wel een Helmut Newtonachtige serie.'"

"In de Playboy zie je over het algemeen allemaal geretoucheerde en gladgetrokken vrouwen, en wij wilden een bepaalde rauwheid erin houden. Ik weet nog dat mensen heftig reageerden dat we schaamhaar hadden. Wij hebben dat natuurlijk expres gedaan, wij waren tegen dat echte stoeipoezennaakt. Heb je nog gekeken? Precies. Nou, ik vind dat het gelukt is. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan."

Monique KlemannBeeld Harmen de Jong

Jurat

"Ik heb hem leren kennen toen hij in het asielzoekerscentrum zat, en ik een opdracht kreeg een asielzoeker te interviewen. Hij was er niet goed aan toe. Sloom van de antidepressiva. Mijn man is sinoloog en die heeft geprobeerd hem een beetje op te beuren. Toen het steeds slechter ging en hij erover dacht weer te gaan zwerven, hebben we hem in huis genomen."

"Hij heeft vier jaar hierboven gewoond. Zijn asielverzoek werd steeds afgewezen, en toen heeft Jeroen hem jaren geholpen met procederen, en dat is uiteindelijk gelukt. Hij woont hier in de buurt in een eigen huisje en is nu heel gelukkig. Het voelde gewoon goed, hij was ook een fijne vent. Het is niet te geloven wat wij allemaal hebben, maar we zien het zelf niet eens. Zo iemand moet je beschermen, toch?"

Caroline

"Ik denk weleens: het was zo heftig, en het speelde min of meer tijdens het ontstaan van Loïs Lane - vanaf het moment dat mijn zus overleed, hebben we echt een soort vleugels gekregen. Van verdriet natuurlijk. We besloten: altijd bij elkaar blijven, nooit ruzie maken. En toen kreeg de muziek een boost. We hadden ook een bepaalde uitstraling samen, doordat ons dat was overkomen. Dat denk ik echt. Het was ook een heel goede manier om dat verdriet eruit te schreeuwen. Muziek maakt zo veel los. Maar ik denk echt dat Loïs Lane daarom zo groot is geworden. Door die zusterkracht, die superheftig werd. En daardoor gebeurde iets magisch."

North Sea Jazz Club

"Een fijne club, met een waanzinnige programmering, zowel oude als nieuwe helden. Ik doe misschien nieuw werk, maar over het algemeen jazzklassiekers, en songs van mijn eerste soloalbum On patrol. Het zijn korte setjes. Ik doe twee nummers, dan doet Birgit Schuurman er twee, dan Peter Douglas, de Nederlandse Frank Sinatra, en dan Aïrto; afwisselend. Het is met één band, The Fresh Cuts, en dan komen er elke keer andere zangers. Je kunt er eten en later op de avond gaan de tafels aan de kant. Een heel goede plek om me vrij te voelen, muzikaal. Bij Loïs Lane-optredens ben ik aangewezen op onze oude hits en van jazz leef ik heel erg op. Ik ben ook bezig met een nieuw soloalbum, en dat is bijna klaar."

Solo

"Eens in de zo veel jaar moet ik iets solo doen. Het album heeft nog geen naam, maar ik zou het easy listening noemen, neigend naar zwoel, jazzy, bossa. Ik wil ook een nummer in China uitbrengen. Het is van Jeroen, mijn man, en ik zoek al heel lang om het een plek te geven. Dit album sluit er prachtig bij aan. Maar hoe doe je dat? In het Chinees zingen. Ik heb het woord voor woord fonetisch voor ­mezelf uitgeschreven. Met heel rare klanken. I've never seen anything like it. Dat wordt: djeh shedje djuh ch'ung sia wohmen ljaur. Probeer het maar eens uit te spreken. Niet te geloven moeilijk."

Flodder

"Nou, gespeeld, nee hoor. Ik ben gewoon de trap afgelopen en een keer met een dienblaadje rondgewandeld, want ik kende Dick Maas. Sta ik op IMDB? Dat meen je niet? Mijn dochter Merel heeft wel gespeeld, in de remake van De Lift. Ze speelt dat kleine meisje, met die pop, die onthoofd wordt, weet je wel. Met Naomi Watts nota bene. Dat is mijn dochter. Ze heeft ook in de clip Afscheid nemen ­bestaat niet gespeeld van Marco Borsato. Daar schommelt ze in de speeltuin. En ze kan ook echt zingen. Nee, ze doet er nu niet zo veel mee. Maar bij mij kwam die drang ook pas veel later. Nee nee, geen volgende generatie, de dochter van Suus is niet zo'n zangvogeltje, geloof ik."

Sylvana Simons

"O... Mogen we die skippen?"

Monaco

"Het circuit? Ik vind het ontzettend leuk dat we nu een Formule 1-held hebben, maar ik vind het wel een belachelijke sport hoor. Wat een geld, wat een milieuvervuiling en wat een onzin. Maar het is wel een spectaculaire sport. Ik zit hier met twee mannen in huis en ik denk wel dat er gekeken wordt. Ja, ik ook, hier en daar een rondje."

Carly Wijs

"Dat is een actrice, toch? Ze heeft die heel nare rol in Flikken Maastricht en Penoza. Daar speelt ze een hele nare vrouw, en ik vond haar ook echt naar, dus dat heeft ze goed gedaan. Ze kan echt duivels spelen, je kan echt bang voor haar worden. Dat vind ik knap."

North Sea Jazz Club, Friday Night Out, vrijdag 3 juni, aanvang 20.30 uur.

Carly Wijs, Paulien Cornelisse, Klaas van der Eerden en Jelle Brandt Cortius zaten de afgelopen tijd ook op de Klapstoel. Lees hier de interviews.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden