Plus

Moniek Wassenaar: 'Je wilt niet het kind zijn van een oplichter'

Moniek Wassenaar (36) vermoedt dat Jan Karbaat haar vader is, maar ze hoopt van niet. 'Je wilt niet het kind zijn van een oplichter'.

Moniek Wassenaar: 'Dat gewetenloze wat hij heeft, daar herken ik niets van' Beeld Ernst Coppejans
Moniek Wassenaar: 'Dat gewetenloze wat hij heeft, daar herken ik niets van'Beeld Ernst Coppejans

Het is waarschijnlijk de belangrijkste vraag in een mensenleven: wie ben ik? Voor het antwoord gaat iedereen vanzelfsprekend te rade bij zijn ouders. Maar wat als je niet weet wie dat zijn?

Moniek Wassenaar hoorde in 2004 dat ze niet het kind was van een oude liefde van haar moeder. Maar van wie dan wel? Op 7 januari 2011 dacht Wassenaar dat ze eruit was, zegt ze aan de keukentafel van een prachtig appartement in Oud-West.

Anonieme tip
Ze stond oog in oog met Jan Karbaat, de fertilisatiearts van de kliniek waar haar moeder zich had laten bevruchten. Na een anonieme tip had Wassenaar gehoord dat Karbaat daarbij zijn eigen zaad had gebruikt. Ze stuurde een bericht en werd uitgenodigd op de thee.

Karbaat wist wat Wassenaar wilde. Hij kwam meteen ter zake. "'Laat me je handen eens zien,' vroeg hij. Brede handpalmen, korte vingers, net als hijzelf had. 'We zijn een geslacht van koeienmelkers,' zei hij."

Ook het hoge voorhoofd en de geprononceerde jukbeenderen waren eender. Daarnaast waren Karbaat en Wassenaar beide gepromoveerd arts.

"Karbaat zei dat hij waarschijnlijk mijn vader was," vertelt Wassenaar. "Hij bevestigde dat hij zijn eigen zaad had gebruikt voor fertilisatie, zeker in de beginjaren van zijn kliniek, toen ik ben verwekt."

Nauwelijks gecontroleerd
Karbaat liet zich eveneens ontvallen dat hij misschien wel zestig kinderen had verwekt met zijn donorzaad. Wassenaar denkt dat het er veel meer zijn. Karbaat was bijna dertig jaar degene die de lakens uitdeelde in zijn eigen fertilisatiekliniek. Hij werd nauwelijks gecontroleerd en voerde een slechte administratie.

Wassenaar had zich voorgenomen voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen. Ze had een wattenstaafje meegenomen om wangslijm af te nemen voor een dna-onderzoek. Karbaat weigerde. "'Wat wil je met die kennis?' vroeg hij. 'Misschien elk jaar Kerst komen vieren met me?'"

Een onaangename bijeenkomst was het echter niet, herinnert Wassenaar zich. Karbaat was onderhoudend, gevat en charmant. "Er stond een krachtig persoon, dat moet ik hem nageven," zegt ze.

Superieure genetische eigenschappen
Karbaat legde uit waarom hij zijn eigen zaad verspreidde. Vrouwen met een kinderwens wilden liever zíjn sperma dan dat van de politieagent. Met zijn superieure genetische eigenschappen had Karbaat de moeders, de donorkinderen en de wereld meer te bieden. "Hij was overtuigd van zijn eigen gelijk. Met zijn charme wist hij me te overtuigen, althans voor dat moment," zegt Wassenaar. "In de auto terug dacht ik: wat is me nu overkomen?"

"Ik wist dat Karbaat nooit een affectieve vaderrol in mijn leven zou vervullen, maar ik kon me vasthouden aan de gunstige eigenschappen die hij toonde. Daadkrachtig, doortastend en inderdaad intelligent. Dat zijn eigenschappen waarmee ik kon thuiskomen."

Het beeld dat Wassenaar van de inmiddels overleden Karbaat had, is door de rechtszaak die 22 donorkinderen en ouders hebben aangespannen echter aan het wankelen geslagen. Door de verhalen blijkt dat Karbaat mogelijk hele hordes mensen heeft voorgelogen. Waarschijnlijk heeft hij veel leed veroorzaakt.

Charlatan
Zo verloren kinderen hun jeugd, doordat ze aanvoelden dat ze anders waren dan de rest van het gezin, zonder het te kunnen bewijzen. Moeders waren een half leven radeloos over de herkomst van hun kroost. Elke eiser in de rechtszaak kan wel een pijnlijk verhaal opdissen.

Voor Wassenaar is het vanwege alle nieuwe informatie moeilijk om Karbaat niet te boekstaven als een megalomane man. Een charlatan. Maar dan doemt die vraag weer op: is Karbaat wel haar vader?

Wassenaars intuïtie zegt dat het zo is. Karbaat ís haar vader. Het goede nieuws daarvan zou zijn dat haar intuïtie juist is. Het slechte nieuws zou zijn dat haar vader 'een oplichter' was, zoals ze zegt. "En je wilt niet het kind zijn van een oplichter."

Stel dat Karbaat inderdaad de megalomane wens had om zo veel mogelijk kinderen te verwekken, wat zegt dat dan over het leven van Wassenaar? Herkent ze de trekken van Karbaat in haar eigen karakter?

Ethisch handelen
"Nee. Ik ben inlevend en warm. Ethisch handelen vind ik belangrijk. Dat gewetenloze wat hij heeft, daar herken ik niets van," zegt ze. "Als Karbaat mijn vader is, zou ik het jammer vinden dat zijn negatieve eigenschappen de boventoon voeren. Je wilt een positief gevoel krijgen als je aan je vader denkt."

Mocht blijken dat Wassenaar de dochter is van een charlatan, dan gaat ze op onderzoek uit. "Mensen worden gevormd door hun genen en hun omgeving. Ik zou willen weten wat Karbaat tot zijn keuzes aanzette. Ik zou best eens met iemand willen spreken die hem van vroeger kent, om te horen hoe zijn levensloop is geweest."

"Als mijn vader een oplichter was, zal ik een duidelijke lijn tussen hem en mij moeten trekken, en moeten dulden dat hij een oplichter was."

Jan Karbaat, directeur van Medisch Centrum Blijdorp, zei zelf misschien wel zestig kinderen te hebben verwekt met zijn donorzaad Beeld -
Jan Karbaat, directeur van Medisch Centrum Blijdorp, zei zelf misschien wel zestig kinderen te hebben verwekt met zijn donorzaadBeeld -

Hoeveel kinderen zijn er?

Is Jan Karbaat, ex-directeur van een fertilisatiekliniek, de biologische vader van Moniek Wassenaar? Op 2 juni beslist de rechter of Karbaats dna uitsluitsel mag geven.

Dat Karbaat de vader is van Wassenaar, lijkt steeds aannemelijker. Gisteren bleek uit een dna-test dat Wassenaar een halfzus is van Joey Hoofdman, wiens moeder ook in Medisch Centrum Bijdorp is behandeld. Hoofdman lijkt sprekend op Karbaat. "We hebben aan de telefoon gehuild," aldus Hoofdman en Wassenaar.

Om volledige zekerheid te krijgen over hun afkomst wachten Wassenaar, Hoofdman en twintig anderen op het vonnis van een kort geding. Op 2 juni horen ze of het dna dat de overleden Karbaat achterliet op een kam gebruikt mag worden.

Die procedure staat los van de Fiom-procedure, een organisatie voor afstammingsvragen. Fiom stelde dinsdag na een vergelijk van het dna van een wettelijke zoon van Karbaat met een database van donorkinderen dat Karbaat negentien kinderen heeft. Wassenaar en Hoofdman staan niet in de Fiom-databank. Mogelijk vormen zij een match met de Fiom-databank.

Hoeveel kinderen Karbaat heeft, is onbekend. Zijn kliniek werd in 2009 gesloten na grove overtredingen. Vanaf 1980 zijn er tienduizend donorkinderen verwekt. Ook is zaad geëxporteerd naar het buitenland. Het schandaal is mogelijk zeer omvangrijk en kan aanleiding vormen voor schadeclaims.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden