Monica Lewinsky heeft 'veel spijt' van affaire met president Clinton

Monica Lewinsky, de stagiaire die een affaire had met de Amerikaanse president Bill Clinton, schrijft over haar 'spijt' over de zaak in een artikel in het blad Vanity Fair. Het stuk verschijnt donderdag online. Clinton ontkende aanvankelijk dat hij een seksuele relatie met Lewinsky had gehad, maar moest die ontkenning intrekken. Hij raakte in 1998 verzeild in een afzettingsprocedure die spaak liep. Clinton bleef aan tot het einde van zijn tweede ambtstermijn in januari 2001. De affaire zou de grootste crisis van zijn presidentschap blijken.

ANP en Redactie
President Clinton groet Monica Lewinsky in november 1996 in de tuin van het Witte Huis. Beeld anp
President Clinton groet Monica Lewinsky in november 1996 in de tuin van het Witte Huis.Beeld anp

'Ikzelf heb veel spijt van wat er is gebeurd tussen mij en president Clinton', schrijft Lewinsky volgens Vanity Fair, dat delen van het artikel vandaag heeft gepubliceerd. 'Laat ik het nogmaals zeggen: Ik. Heb. Veel. Spijt. Van. Wat. Er. Is. Gebeurd'.

Wederzijdse instemming
Lewinsky benadrukt in het artikel dat de relatie er een was tussen twee volwassenen die er allebei volledig mee instemden. 'Natuurlijk, mijn baas had een voordeel. Maar ik zal altijd blijven verdedigen dat het een relatie was met wederzijdse instemming. Van enig 'misbruik' was pas sprake na de relatie, toen ik een zondebok werd om zijn machtige positie te beschermen. (...) De regering-Clinton, de aanklager en zijn gevolg, politieke machinaties aan beide kanten en de media brandmerkten me. En dat brandmerk bleef, omdat het doordrenkt was met macht.

Lewinsky schrijft ook waarom ze na tien jaar stilte nu met haar verhaal naar buiten komt. 'In sommige kringen gaan er geruchten dat ik door de Clintons zou zijn afbetaald. Waarom zou ik me anders zo'n lange tijd niet hebben uitgesproken over deze kwestie? Maar ik kan jullie verzekeren dat niets verder bezijden de waarheid kan zijn.'

Ik heb besloten om eindelijk mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken, zodat ik het initiatief weer in eigen hand kan nemen en mijn verleden een betekenis kan geven', vervolgt ze. 'Wat me dat gaat kosten, daar zal ik snel achter komen.'

Zelfmoordneigingen
Ook de dood van de 18-jarige studente Tyler Clementi in 2010 heeft volgens Lewinsky een belangrijke rol gespeeld bij het besluit om nu met haar verhaal naar buiten te komen. Clementi pleegde zelfmoord nadat een studiegenoot beelden op internet had gezet waarop te zien is dat hij met een andere jongen zoent. Vooral de moeder van Lewinsky herleefde door deze zaak de gebeurtenissen van 1998 opnieuw. 'Ze dacht aan al die nachten dat ze bij mijn bed waakte, omdat ook ik destijds zelfmoordneigingen had.' Tot een daadwerkelijke zelfmoordpoging is het nooit gekomen, aldus Lewinsky.

President Clinton in 1998 tijdens een persconferentie over de affaire met Lewinsky. Beeld afp
President Clinton in 1998 tijdens een persconferentie over de affaire met Lewinsky.Beeld afp
Monica Lewinsky in 2002. Beeld epa
Monica Lewinsky in 2002.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden