Review

Moneyball ****

Honkbalfilms doen het over het algemeen niet best in de Nederlandse bioscopen; het is nu eenmaal niet onze sport, wereldkampioen of niet. Het zou echter buitengewoon jammer zijn als het prachtige Moneyball alleen als een sportfilm werd gezien.

Mark Moorman
Regie: Bennett Miller
Met: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright Beeld
Regie: Bennett MillerMet: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright

Centraal staat het 2002 seizoen van de Oaklands Athletics, een lowbudgetteam uit de Major League, die echter dat seizoen op een haar na de grote jongens versloeg en een recordbrekende winning streak van twintig wedstrijden haalde, ongekend in deze van statistieken bezeten sport. Maar het is dus geen film over honkbal. De film van Bennett Miller (van het Oscarwinnende Capote) is gebaseerd op de gelijknamige nonfictiebestseller van Michael Lewis, die het seizoen beschreef door de ogen van manager Billy Beane, een man die de gevestigde orde van het honkbal volledig overhoop gooide door op een andere manier naar spelers te gaan kijken.

Baanbrekend

Het boek Moneyball (met de ondertitel The art of winning an unfair game), opende niet alleen de ogen van de honkbalwereld en de sportwereld, maar wordt inmiddels in wijde kring gezien als een baanbrekend boek over de manier waarop gevestigde ideeën en ingesleten patronen kunnen worden aangepakt.

Het scenario werd geschreven door Steve Zallian en Aaron Sorkin; de laatste was ook verantwoordelijk voor het briljante script van The social network, een andere film over een individu die de gevestigde orde op zijn kop zet.

Sorkin is op zijn best als hij een kamer vol met mannen mag laten praten. De beste scènes uit Moneyball zijn die waarin de oude kennis van het spel, in een ruimte vol met veteraanscouts, botst met de nieuwe inzichten van whizzkid en nerd Peter Brand (precies goed gespeeld door Jonah Hill), een 26-jarige econoom van Yale, door Beane binnengehaald vanwege zijn fabelachtige statistische kennis.

Voeg daar de veelbetekenende blikken van Brad Pitt aan toe, die met Billy Beane één van zijn beste rollen speelt. Beane wist uit eigen ervaring dat de oude honkbalkennis even veel waard was als een natte vinger in de lucht; hij was tenslotte als supertalent gescout en door de mand gevallen.

Leven vol teleurstellingen

Pitt weet de manische kanten van Beane, die nooit een wedstrijd kon bekijken omdat zijn zenuwen dat niet hielden, prachtig te combineren met een soort ingesleten wereldwijsheid, die komt van een leven vol teleurstellingen.

Het is geen komedie, maar er valt ook veel te lachen in Moneyball, vooral om de rol van Philip Seymour Hoffman (die eerder voor regisseur Miller in Capote speelde) als coach Art Howe, een man die zijn afgrijzen voor de nieuwe methodes van Beane maar niet kan onderdrukken.

Nogmaals: Moneyball gaat over van alles (en honkbal).

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden