Mondmaskers het nieuwe normaal in België: dit moeten onze zuiderburen weten

Mondmaskers worden in België verplicht op scholen en in het openbaar vervoer. Op andere drukke plaatsen worden ze sterk aanbevolen. De overheid voorziet er alvast één per persoon. Waar moeten de Belgen straks allemaal op letten? Een paar belangrijke vragen op een rij.

Vanaf 4 mei zijn Belgische inwoners vanaf 12 jaar verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De maskers zijn gemakkelijk zelf te maken, aldus de overheid. Beeld ANP
Vanaf 4 mei zijn Belgische inwoners vanaf 12 jaar verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De maskers zijn gemakkelijk zelf te maken, aldus de overheid.Beeld ANP

Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn.

Het land gaat de productie van mondkapjes opvoeren. De alledaagse mondkapjes zijn volgens de Belgische gezondheidsexperts die de regering adviseren vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen.

Daarnaast moeten dragers ook de andere anticoronamaatregelen opvolgen zoals afstand bewaren, de handen vaak wassen en hoesten en niezen in de elleboog. Speciale maskers die ook de drager zelf beschermen, moeten worden gereserveerd voor medisch personeel.

Zijn mondmaskers straks verplicht in het openbaar vervoer?

Vanaf 4 mei moet in België elke reiziger vanaf 12 jaar een mondmasker dragen. Als de scholen en bedrijven opnieuw opstarten is de kans op vollere bussen en treinen immers reëel. Op dit moment blijft het openbaar vervoer relatief leeg, maar de komende weken en maanden zal het steeds moeilijker worden om social distancing te handhaven. Elke reiziger en pendelaar vanaf 12 jaar zal zodra hij of zij het station binnenrijdt of een halte betreedt verplicht worden een masker te dragen. Eigen vervoer krijgt weliswaar nog altijd de voorrang en reizen in de daluren wordt aangeraden.

De overheid voorziet elke burger van minstens één masker en twee filters. De echt professionele mondmaskers, bijvoorbeeld van het FFP2-type, blijven voorbehouden voor de medische beroepen.

De eigenaar van de Belgische vervoersmaatschappij De Lijn Roger Kesteloot hoopte daar al op: “Als we de sociale afstand helemaal garanderen zoals het hoort, dan kunnen we slechts tien tot twintig procent van onze capaciteit gebruiken,” zegt hij. “Komen er na de heropstart van scholen en bedrijven weer mensen bij, dan wordt dat alsmaar moeilijker.”

Bij de NMBS, een andere belangrijke vervoersmaatschappij in België, klinkt hetzelfde. Daar zitten ze momenteel op tien procent van hun gebruikelijke aantal reizigers. Slechts één op de twintig stoelen is bezet, dus afstand bewaren is geen probleem. De komende weken en maanden wordt dit een andere kwestie.

En op scholen?

“Alle leerlingen ouder dan twaalf en ook hun leerkrachten moeten verplicht de hele dag een masker of een gelijkwaardige bedekking op mond en neus dragen,” zegt minister Jan Jambon. “Het gebruik van de professionele FFP2-maskers is voor hen niet aanbevolen.”

Het onderhoudspersoneel en de gezondheidswerkers op scholen zullen ook handschoenen moeten dragen.

Zijn mondmaskers ook elders verplicht?

Mondmaskers zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden om het risico op besmetting verder in te perken. Dat heeft de veiligheidsraad beslist. Premier Sophie Wilmès: “Vooral in openbare ruimtes, en dan vooral waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden, raden we mondmaskers aan. Ook op werkplekken waar de veiligheidsafstanden niet kunnen worden gerespecteerd, moeten mondmaskers worden gebruikt.”

De Belgische premier Sophie Wilmès. Beeld EPA
De Belgische premier Sophie Wilmès.Beeld EPA

Welk mondmasker gebruik ik best?

De Gees, de groep experts die de exitstrategie moet uitwerken, raadt twee soorten aan. De chirurgische, rechthoekige mondmaskers zijn zeker in orde, maar ook een zelfgemaakt, katoenen masker is veilig.

Volgens de aanbevelingen van de veiligheidsraad bieden ook sjaals en bandana’s voldoende bescherming.

Waar kan ik een mondmasker krijgen?

Meer dan de helft van de gemeenten gaat de komende dagen gratis mondmaskers uitdelen aan inwoners en ook de overheid zal voor elke burger minstens één masker en twee filters voorzien.

Maar mondmaskers zijn ook makkelijk zelf te maken. Om die reden mogen ook de stoffenwinkels binnenkort heropenen. De overheid zelf verwijst voor de handleiding naar de website maakjemondmasker.be. Daar is een schema terug te vinden om er zelf eentje te naaien met stof en een stofzuigerzak als filter.

Hoelang gaat zo’n mondmasker mee?

De levensduur van een mondmasker hangt af van de stof waaruit het gemaakt is, aldus viroloog Steven Van Gucht. Belangrijk is dat veel exemplaren hergebruikt kunnen worden. Stoffen mondmaskers zijn immers opnieuw veilig als ze een halfuur op 60 graden worden gewassen of gekookt worden. “Dat is voldoende om het virus te doden,” zegt Van Gucht. “Je kan dat blijven doen zolang de stof van goede kwaliteit blijft.”

Van Gucht raadt tot slot nog aan om een paar maskers in huis te halen, zodat er niet elke dag gewassen moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden