Mondiale jeugdwerkloosheid bereikt record

BRUSSEL - De mondiale jeugdwerkloosheid heeft vorig jaar een recordniveau bereikt. Van de circa 620 miljoen economisch actieve jongeren tussen de 15 en 24 jaar zaten er eind 2009 81 miljoen zonder werk. Dat is 7,8 miljoen meer dan in 2007. Dat staat in een donderdag verschenen rapport van de internationale arbeidsorganisatie ILO.

De jeugdwerkloosheid ging tussen 2007 en en 2009 omhoog van 11,9 naar 13 procent. Voor dit jaar verwacht de ILO nog een kleine stijging, naar 13,1 procent. In 2011 zou er een daling volgen naar 12,7 procent.

Volgens de ILO heeft de economische crisis meer invloed op de werkloosheid onder jongeren dan die bij volwassenen. Van het herstel van de banenmarkt profiteren jongeren later dan volwassenen.

De jeugdwerkloosheid slaat harder toe in arme landen dan in het Westen. In de meeste regio's zijn meer vrouwen dan mannen er de dupe van.

De ILO toont zich tevreden dat de EU de bestrijding van de jeugdwerkloosheid tot een speerpunt van haar economisch beleid heeft uitgeroepen voor de komende tien jaar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden