Möllenkamp ook vervolgd wegens plegen meineed

Oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp wordt ook vervolgd voor het plegen van meineed. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Möllenkamp op 6 juni als getuige onder ede gelogen, ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

Möllenkamp bij de parlementaire enquêtecommissie over de wantoestanden bij woningcorporaties. Beeld anp
Möllenkamp bij de parlementaire enquêtecommissie over de wantoestanden bij woningcorporaties.Beeld anp

,,Nooit'', antwoordde Möllenkamp op de vraag of hij ooit geld of gunsten heeft aangenomen voor eigen voordeel. Gezien de aard van het strafrechtelijk onderzoek dat tegen Möllenkamp in gang is gezet, kan justitie dit niet anders dan als een leugen zien: de zaak draait onder meer om het aannemen van steekpenningen.

In het getuigenverhoor heeft Möllenkamp over die steekpenningen ook gezegd: ,,Ze zijn me nog nooit aangeboden en ik heb ze nog nooit gevraagd.'' Dat citaat heeft het OM eveneens opgenomen in de meineedaanklacht.

Möllenkamp moet woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen voor een zogeheten regiezitting in zijn zaak. De rechtbank inventariseert op zo'n zitting onderzoekswensen van OM en verdediging en maakt een voorlopige planning voor het proces. Inhoudelijk wordt de zaak nog niet behandeld. Morgen viert Möllenkamp zijn 65e verjaardag.

Misbruik van creditcards
Behalve van meineed en corruptie verdenkt het OM Möllenkamp verder onder meer van misbruik van creditcards van de corporatie, witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrift.

Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009. De corporatie claimt miljoenen van hem. De oud-topman wekte grote ergernis bij velen door in een peperdure Maserati rond te rijden. ,,Ik maakte een verkeerde keus'', zei hij daarover tijdens zijn enquêteverhoor. ,,Het is toch geld van de huurders.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden