Molensteeg crimineelste straat

De Molensteeg. Foto Bart Koetsier Beeld
De Molensteeg. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Het is eigenlijk een straatje van niks. De Molensteeg, hartje rosse buurt, is maar een meter of vijftig lang. Het telt slechts zeventien panden. Desondanks is het de crimineelste straat van Amsterdam.

Zo worden in de Molensteeg, een verbindingsstraatje tussen Zeedijk en Oudezijds Achterburgwal, verhoudingsgewijs de meeste geweldsdelicten gepleegd: via het cameratoezicht van het politiebureau Beursstraat werden van 1 januari 2009 tot 1 juli dit jaar in de steeg 187 geweldsincidenten geregistreerd. De camera's op andere blackspots (de locaties Warmoesstraat-Lange Niezel, en de Zeedijk-Nieuwmarkt-Monnikensteeg) legden relatief veel minder geweld vast.

Van de zeventien panden waaruit de Molensteeg bestaat, worden er door de gemeente (het Coördinatieteam Wallen van stadsdeel Centrum en het Van Traateam) bovendien vijftien bestempeld als criminogeen: of het pand wordt geëxploiteerd in een branche die gevoelig is voor criminele invloeden, of die exploitatie is doelwit van strafrechtelijk, fiscaal of gemeentelijk onderzoek. ''Bij maar twee panden is volgens ons wat dat betreft niets aan de hand,'' aldus een woordvoerder.

Wethouder Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor de opschoning van de Wallen, zegt vastbesloten te zijn de Molensteeg 'te ontdoen van gewetenloze criminelen en vrouwenhandelaren'.

De Amsterdamse politie wil allereerst het bestaande instrumentarium voor het terugdringen van straatcriminaliteit (zoals preventief fouilleren, cameratoezicht en gebiedsverboden) uitbreiden met zogeheten schrikverlichting in de steeg.

''Als uit cameratoezicht blijkt dat bij een conflict geweld gebruikt zou kunnen worden, kun je in één klap de hele steeg in een hel licht zetten,'' zegt wijkteamchef Piet Kelder van het bureau Beursstraat. ''Dat werkt ontnuchterend, de-escalerend. Vergelijk het met een café: als daar plotseling het licht aan gaat, stroomt het café meestal leeg.''

Schrikverlichting en de kosten daarvan (circa 50.000 euro) moeten worden goedgekeurd door de gemeenteraad. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden