Molenaar ontfermt zich over De Otter, roept hulp buurt in

Houtzaagmolen De Otter in West blijft op z'n plek staan, maar kampt wel al jaren met achterstallig onderhoud. Molenaar Robert-Jan Prins (52) doet een beroep op de buurt.

Volgens Robert-Jan Prins geeft het opknappen van De Otter veel genoegdoening Beeld De Kleine Otter
Volgens Robert-Jan Prins geeft het opknappen van De Otter veel genoegdoeningBeeld De Kleine Otter

Sinds De Otter de inzet werd van een juridisch gevecht tussen de gemeente Amsterdam en de eigenaar van de molen, stichting Houtzaagmolen 'De Otter', hoopte het achterstallig onderhoud zich op.

Vorige week maakte de rechter een eind aan de jarenlange mallemolen tussen de gemeente en de stichting, maar daarmee is de molen nog niet opgeknapt.

"De molenaar die destijds voor De Otter zorgde is elf jaar geleden teleurgesteld vertrokken," vertelt Robert-Jan Prins. Sindsdien kon het gras welig tieren en raakte het hout meer en meer verrot: zaken die het hart van molenaar Prins geen goed deden. "Het zag er allemaal heel dramatisch uit."

Impasse
Prins is al ruim drie decennia molenaar. Hij heeft dertien jaar in een molen in het Twiske gewoond, en was ook molenaar in Rotterdam. Hij woont nu in Amsterdam-West en twee jaar geleden besloot hij zich over de oude houtzaagmolen aan de Kostverlorenkade te ontfermen. Dat doet hij samen met mede-molenaars en kompanen Roel Gremmer en Willem Roose.

"Er moet van alles gebeuren: stronken uitspitten, timmerwerk, mos verwijderen, grasmaaien. De molen moet voorbereid worden op het echt grote onderhoud dat De Otter staat te wachten."

Werkdag
Prins besloot de hulp van de buurt in te roepen. Aanstaande vrijdag organiseert hij een werkdag op en rond De Otter.

Het zal niet de eerste keer zijn dat hij zijn buren aan het werk zet. "Sinds maart komen we eens per maand bij elkaar en steken we onze handen uit de mouwen. Het is een hele dankbare klus, je ziet direct resultaat."

Belangstellenden kunnen zich via Facebook De Kleine Otter aanmelden.
Vrijdag 11 augustus, 11.00-17.00 uur.

Lees ook: Molenaars ontfermen zich over De Otter in West

Het gras moest nodig gemaaid worden Beeld Facebook De Kleine Otter
Het gras moest nodig gemaaid wordenBeeld Facebook De Kleine Otter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden