Molen van Sloten zamelt geld in voor groot onderhoud

De Molen van Sloten is dringend op zoek naar geld. Een kleine vijftigduizend euro is nodig om restauratie te bekostigen. Dit weekend is de hulp van het publiek ingeschakeld.

null Beeld Maureen Flu Brand
Beeld Maureen Flu Brand

Roest in de wieken, verrot hout in de stelling en een rieten dak dat nodig moet worden geklopt. Bestuurslid Marc van Welsem somt op welke onderdelen van de 27 jaar oude molen aan de Akersluis allemaal aandacht verdienen.

De molen aan de Akersloot leunt op een romp uit 1847, die inmiddels behoorlijk piept en kraakt. Het stichtingsbestuur heeft niet voldoende reserves in kas om daar iets aan te laten doen. De crowdfunding die daarop is gelanceerd heeft door donaties van stichtingen en bedrijven al een zet de goede richting in gehad, waardoor de teller nu op een goede elfduizend euro staat.

Geen Zaanse Schans
Ruim twee jaar geleden slaakten de vorige uitbaters van de molen nog een noodkreet in Het Parool. Want waar de stad wordt overlopen door toeristen had men in Sloten de grootst mogelijke moeite bezoekers ook naar landelijk Amsterdam te trekken. Daarin is langzaam een weg naar boven ingezet, zegt Van Welsem. Het dit jaar aangetreden bestuur richt zich veel meer op de buurt en nabijgelegen gemeenten. Ook wordt de Molen van Sloten gepositioneerd als bijvoorbeeld feest- of trouwlocatie.

Neemt niet weg dat de molen graag iedereen verwelkomt. Ze hoeven alleen niet meer met busladingen tegelijk te komen. Van Welsem: "We trekken nu zo'n twaalf- a vijftienduizend bezoekers per jaar. Op heel veel meer dan dat zijn we niet berekend, een bezoek hier is maatwerk. Er kan maar een x-aantal mensen tegelijkertijd door de molen heen, waar gidsen onze gidsen een strak en goed verhaal houden. We zijn ook geen Zaanse Schans."

Zo'n bezoek aan de molen, behalve een museum ook nog altijd een werkend gemaal, kost inclusief rondleiding 8,50 euro. Doneren voor het herstel van de Molen kan hier.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden