Moldavische erkent relatie met kapitein Costa Concordia

Een jonge Moldavische, Domnica Cemortan, heeft dinsdag gezegd een verhouding te hebben gehad met de kapitein van het begin 2012 vergane cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino. Ze wilde eerst niets zeggen in het Italiaanse proces tegen Schettino, maar nadat haar te verstaan was gegeven dat ze vervolgd kan worden wegens minachting van het hof, zei de blonde danseres dat ze 'een sentimentele liefdesverhouding' met Schettino had.

Domnica Cemortan Beeld AP
Domnica CemortanBeeld AP

Ze was aan boord zonder reisbiljet, 'want als je de maîtresse van zo iemand bent, heb je geen kaartje nodig'. Ze getuigde in het theater van de Toscaanse plaats Grosseto, 120 kilometer ten noordwesten van Rome, dat is omgetoverd in rechtszaal voor het in de hele wereld gevolgde proces tegen de roemruchte zeeman.

Met haar verklaring van dinsdag komt Cemortan terug op haar verhaal dat ze enkel een vriendschappelijke relatie met Schettino had. Ze heeft eerder ook gezegd samen met hem gedineerd te hebben en naar de brug van het schip te zijn gegaan op de avond van het ongeluk. Daar zou Schettino zich als held hebben getoond en een grotere ramp hebben voorkomen, volgens Cemortans eerdere verklaringen.

Schettino wordt beschuldigd van doodslag, verantwoordelijkheid voor de ondergang van zijn schip en het ongeoorloofd verlaten ervan. Zijn cruiseschip met circa 4000 opvarenden liep 13 januari 2012 op de kust van het eilandje Giglio voor de kust van Toscane. Zeker 32 mensen verloren het leven bij de ondergang van de 290 meter lange Costa Concordia.

Het schip voer veel te dicht langs de kust. De restaurantchef Tievoli getuigde dinsdag dat hij de kapitein eerder had verzocht wat dichter langs het eiland te varen omdat Tievoli daar vandaan komt. De kapitein voldeed volgens Tievoli 6 januari al aan het verzoek maar was daar niet tevreden mee. Schettino zou het toen de 13e nog een keer over hebben laten doen en een rampzalige koers hebben uitgezet.

Francesco Schettino Beeld AP
Francesco SchettinoBeeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden