Mokum Reclaimed wil parken festivalvrij houden via volksinitiatief

Actiegroep Mokum Reclaimed heeft weliswaar de eerste slag om de openbare ruimte verloren, opgeven doen ze niet. Via een volksinitiatief willen ze dat de gemeenteraad zich opnieuw buigt over het verbieden van festivals in stadsparken en pleinen.

Beeld BEELD GETTY IMAGES

Concreet betekent het dat ze het evenementenbeleid juridisch willen verankeren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een van de punten is een verbod op besloten evenementen in de openbare ruimte. 

Daarnaast willen ze dat er wordt vastgehouden aan de eisen in het betreffende locatieprofiel wanneer er een vergunning voor een festival wordt verleend. En dat de term ‘besloten evenement’ een definitie krijgt. Dat zou nu te vaag zijn.

Op dit moment valt het evenementenbeleid en de vergunningverlening onder de bevoegdheid van de burgemeester. Zij kan naar eigen inzicht afwijken van zowel het evenementenbeleid als de locatieprofielen die door de gemeente zijn opgesteld als leidraad.

Mokum Reclaimed wil, schrijft de actiegroep in een persbericht, duidelijke en toetsbare kaders met rechtskracht die gelden bij het afgeven van evenementenvergunningen.

Handtekeningen

De actiegroep zegt niets te hebben tegen festivals, maar wil wel het gebruik van openbare ruimte voor besloten evenementen terugdringen. Een van de argumenten is dat evenementen vaak meerdere dagen duren en ook nog eens gepaard gaan met dagen opbouwen en afbreken.

Als de actiegroep twaalfhonderd handtekeningen weet te verzamelen, is de gemeenteraad verplicht het Volksinitiatief inhoudelijk te behandelen. Donderdagochtend hadden al meer dan 600 mensen getekend.

Het initiatief kan hier worden ondertekend. 

Eerder dit jaar deed Mokum Reclaimed een poging om een jaar lang alle parken en pleinen in de stad te claimen, en dus festivalvrij te houden. Ze claimden een vergunning te hebben, maar de rechter ging daar niet in mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden