Plus

Mokum ID festival voor nieuwe Amsterdamse middenklasse

Het festival Mokum ID richt zich op de 'nieuwe Amsterdamse middenklasse' met dans, theater, stand-up en film met een 'duidelijk Amsterdams stempel'.

Werk van dansgroep ISH, medeorganisatorBeeld Studio Breed

'Als je ons festival bezoekt moet je het gevoel krijgen dat je van Zuidoost naar Nieuw-West fietst," zegt Caspar Nieuwenhuis, artistiek directeur van theaterplatform Likeminds. "In deze ene rit krijg je talloze verschillende indrukken. Je ziet de diversiteit in culturen, de afwisselende architectuur."

Vevi van der Vliet, algemeen directeur van dansgroep ISH: "Op Mokum ID zie je werk van makers die het gevoel hebben dat ze hier horen, ze hoeven hier niet geboren en getogen te zijn, maar ze voelen zich Amsterdammer. Het zijn hemelbestormers die gemeen hebben dat ze verhalen willen vertellen over wat of wie Amsterdam is."

Basis voor samenwerking
De behoefte om jonge Amsterdamse groepen bij elkaar te brengen, was eerder al ontstaan. Nieuwenhuis: "In 2015 was het multiculturele MC Theater bij de Westergasfabriek failliet gegaan. We hebben toen een plan gemaakt om die plek voor de stad te behouden, met 23 partijen. Dat waren culturele partners, maar ook horeca, architecten, mode en design."

Dat plan mislukte omdat er een restschuld was van anderhalve ton, die niemand wilde betalen. Maar de basis voor samenwerking was gelegd.

Van der Vliet: "We stelden vast dat we los van elkaar en verspreid door de stad ieder ons eigen publiek bedienen. De groep die ISH volgt, kent Likeminds niet, en andersom. Terwijl we ervan overtuigd zijn dat de verhalen die we vertellen voor beide groepen tof zijn. En dat geldt ook voor de andere groepen die meedoen."

Superdivers
Volgens Nieuwenhuis is het een festival voor 'de nieuwe Amsterdamse middenklasse'. "Twintigers, dertigers en veertigers. Ze studeren nog net, of ze zijn aan het werk. En die nieuwe middenklasse is superdivers. Ze zijn op zoek naar aanbod dat hen raakt, verhalen over hun leven, hun stad. Dat aanbod is versnipperd, omdat we in Amsterdam allemaal op onze eigen eilandjes bezig zijn."

Het samenbrengen van dans, theater, stand-up en film met een duidelijk Amsterdams stempel is nog niet eerder gebeurd. Toch is dat niet het enige doel van Mokum ID. Het tonen van artistieke en culturele diversiteit is minstens zo belangrijk, benadrukt Nieuwenhuis.

"We moeten niet zo bang zijn voor de diversiteit in Amsterdam. Als je in het centrum op je fiets tegen toeristen aan botst, kun je in plaats van te klagen bedenken dat die lui ook wel geinig zijn."

Het onverenigbare verenigd
"Ik woon in de buurt van het Mercatorplein en bij mij om de hoek lopen die vrouwen met boerka's, waar Wilders altijd op kankert. Maar ik vind dat wel prettig. We wonen in een stad met meer dan 180 nationaliteiten. Welke stad heeft dat nou? Raymi Sambo, die samen met ons dit festival heeft bedacht, zegt het heel mooi: Amsterdam is het onverenigbare verenigd."

"We hebben het festival Mokum ID genoemd omdat we ook verwijzen naar Amsterdam uit het verleden. Dat was eveneens een diverse stad, waar ruimte was voor dwarsliggers, voor excentriekelingen, voor hadjememaars. Ook dat oude Mokum was divers en dynamisch. In onze tijd is die dwarsigheid een beetje weggestreken. We willen die dynamiek terug."

Van der Vliet: "We willen laten zien dat het anders kan. En dat vieren we dan. Met een feestje. Een rauw, vies feestje."

Mokum ID, 1 t/m 3 juni in Theater Bellevue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden