Serie

Mohammed uit Aleppo: 'Er komen te veel vluchtelingen naar Holland'

De Syrische Mohammed Alobid (18) uit Aleppo kwam na een gevaarlijke reis van dertig dagen aan in Amsterdam. Het Parool volgt hem en zijn twee eveneens gevluchte vrienden. Deel 5: Mohammed voelt zich nog niet zo thuis in het tijdelijke verblijf in een voormalig kantoorpand in de Bijlmer.

Hanneloes Pen
Shant, Mohammed en Hagop (vlnr) in hun kamer in Zuidoost Beeld Rink Hof
Shant, Mohammed en Hagop (vlnr) in hun kamer in ZuidoostBeeld Rink Hof

Bericht van Mohammed, enkele dagen na zijn verhuizing naar het kantoorpand De Oliphant: 'Er zijn te veel mensen hier in dit gebouw. Misschien wel zevenhonderd. Er komen te veel vluchtelingen naar Holland. Ik vind deze plek niet fijn,' zegt hij.

Mohammed is een week geleden met zijn twee vrienden Shant en Hagop vanuit de tijdelijke noodopvang in de Wethouder Verheijhal in Oost naar de Bijlmer verhuisd en het bevalt hem maar niets. 'Als je daar iets vroeg, kreeg je het. Eten, kleren, speelkaarten, een voetbal. Hier sta je alleen al lang in de rij voor eten.'

Kantoorpand
In het kantoorpand in Zuidoost krioelt het van de mannen, vrouwen en kinderen uit voornamelijk Syrië en Eritrea, en af en toe een vluchteling uit Iran of Irak. Aan een lange tafel wordt eten uitgedeeld door vrijwilligers van een moskee. Mensen lopen heen en weer. De liften zijn continu bezet. Mohammed en zijn vrienden nemen daarom de trap naar de elfde etage, waar zij slapen. Ook op de trap is het een drukte van jewelste.

De jongens hebben een slaapplaats gevonden in 'Projectruimte 45'. Ze hebben hun bedden naast elkaar gezet. Ervoor staan hun plastic tassen met kleding. Mohammeds paarse föhn ligt op de vensterbank en op Shants bed ligt een voetbal. 'We voetballen wel eens in die grote kantoorruimte. Als we zachtjes spelen, mag het,' zegt Shant.

Buiten douchen
Om te douchen moeten ze naar buiten. Naast het pand staan mobiele cabines. 'Het is heel koud,' zegt Mohammed. Hij is het eigenlijk allemaal een beetje beu. Donderdag had hij een slechte dag. De omstandigheden en het lange wachten zijn voor hem deprimerend. 'Ons leven is gestopt.'

De sfeer binnen is redelijk, zeggen de jongens. 'Alleen donderdag was er een vechtpartij, maar die was tussen een bewaker en een Syriër,' zegt Mohammed. 'Of ik bang was? Wat denk je? Ik kom uit Syrië. Ik ben wel wat gewend.'

Wifi in de Mediamarkt
Samen met zijn vrienden brengt hij de tijd door in de Decathlon of Media Markt naast de Arena. 'Daar hebben we tenminste wifi.' Mohammed heeft zijn ouders al enige dagen niet gesproken, omdat de elektriciteit in Syrië is uitgevallen. 'Ik wil dat ze heel snel ook hierheen komen. Dat willen zij ook hoor.' De andere jongens knikken. Dat geldt ook voor hen.

Buiten, voor de ingang, zitten vluchtelingen, dikwijls mannen, op een muurtje, koffiebekertjes in de hand. Ze kijken naar de taxi's die af en aan rijden om alleenstaande mannen naar de Havenstraat te rijden of naar andere plekken in het land.

Een taxi gaat met wat mannen richting Nijmegen. Een paar kinderen trappen intussen een balletje en een jongetje gooit een stuk afval in de vijver voor het gebouw. Buiten op het gebouw De Oliphant hangt een doek met een tekst: Live, work, share.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden