'Mohammed B. vrij krijgen door ruil gijzelaar'

Mohammed B. in 2006. Foto ANP Beeld
Mohammed B. in 2006. Foto ANP

DEN HAAG - Door westerlingen te ontvoeren in Noord-Afrika denken jihadistische moslims dat ze Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh, uit de gevangenis kunnen krijgen.

Die suggestie doen jihadisten op internet aan Al Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim). Deze Noord-Afrikaanse tak van de terreurorganisatie is bedreven in het ontvoeren van westerlingen. Die zouden ze kunnen uitruilen tegen Mohammed B., die levenslang uitzit in de Extra beveiligde inrichting in Vught.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) trof de oproep aan op een website van jihadisten. De NCTb schrijft dat in het jongste 'Dreigingsbeeld terrorisme Nederland', dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het ontvoeren van westerlingen behoort steeds meer tot de werkwijze van de terreurorganisatie die vooral in Algerije, maar ook in Mauritanië, Mali en Niger actief is.

Volgens het NCTb betekent de oproep niet direct dat gevreesd moet worden voor ontvoeringen van Nederlanders. 'Maar de vrijlating zou wel een eis kunnen zijn als Nederlanders ontvoerd zouden worden.'
De dreiging van terrorisme in Nederland blijft beperkt, volgens de NCTb. Afgelopen maanden zijn geen concrete aanwijzingen geweest voor aanslagen tegen Nederlandse belangen in het buitenland.

Wel blijft Nederland een 'aantrekkelijk' doelwit voor jihadgroepen, al is de dreiging over meer gebieden - zoals Pakistan, Afghanistan, Indonesië, Noord-Afrika, Somalië en Jemen - verspreid. 'Het gist steeds meer in een breed scala aan landen, waardoor het dreigingsbeeld diffuser is geworden.' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden