'Mohammed B. kreeg hulp bij moord op Theo van Gogh'

Mohammed B. heeft hulp gehad bij de moord op Theo van Gogh. Daar is Frits van Straelen, hoofdofficier van justitie, van overtuigd. 'Hij kán niet alleen hebben gehandeld.'

Mohammed B. Beeld anp
Mohammed B.Beeld anp

Van Straelen was als hoofdofficier belast met de moordzaak, waarin Mohammed B. werd veroordeeld tot levenslang. Maar ondanks deze veroordeling vindt Van Straelen dat het strafonderzoek naar de moord op filmmaker en columnist Theo van Gogh 'frustrerend weinig' heeft opgeleverd, zegt hij in een interview met Dossier EenVandaag, dat vanavond wordt uitgezonden.

De hoofdofficier weigert te geloven dat B. alleen heeft gehandeld. 'Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.' B., die lid was van de extremistische Hofstadgroep, is ook gefinancierd, omdat hij sinds mei van het jaar waarin hij de moord pleegde geen uitkering meer kreeg.

Daarnaast zouden fouten die werden gemaakt bij de AIVD het onderzoek hebben tegengewerkt. Zo werd de Hofstadgroep al langere tijd door de inlichtingendienst afgeluisterd, maar waren de opnames al voor de moord op 2 november gewist. De CTIVD, de toezichthouder van de AIVD, concludeert dat de AIVD 'heeft verzuimd informatie te delen met de regionale politiekorpsen en inlichtendiensten dat de Hofstadgroep met iets bezig was'.

De SP wil dat het onderzoek wordt heropend, omdat het OM ervan overtuigd is dat B. niet alleen handelde. De partij wil dat eventuele medeplichtigen alsnog voor de rechter moeten komen.

undefined

Theo van Gogh Beeld anp
Theo van GoghBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden