Mogelijke terreuralliantie al-Qaeda en al-Shabaab

Een nieuwe video die de al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri vermoedelijk samen met de leider van de Somalische groep Haraket al-Shabaab al-Mujahideen heeft gemaakt, suggereert dat de twee terrorismegroepen samenwerken. De boodschap duidt op een alliantie tussen al-Qaeda en al-Shabaab, waarbij de laatste groep formeel zou zijn opgegaan in de eerste.

Redactie
Al-Zawahiri in een eerder video door mediabedrijf As-Sahab, waarschijnlijk opgenomen in augustus of september 2011. Beeld AFP
Al-Zawahiri in een eerder video door mediabedrijf As-Sahab, waarschijnlijk opgenomen in augustus of september 2011.Beeld AFP

De video werd verspreid door al-Qaeda's As-Sahab Media en toont al-Zawahiri, die na de dood van Osama bin Laden in mei 2011 de leider is van de islamitische terreurbeweging die achter de aanslagen van 11 september 2011 in Amerika zit.

Onder ede

De leider van al-Shabaab, Mukhtar Abu az-Zubeir, komt alleen met een foto in beeld, maar is ook te horen op een geluidsopname waarin hij een 'bayat' aflegt, een soort alliantieverklaring onder ede. Het lijkt erop dat de twee mannen hun boodschappen apart hebben opgenomen en dat die later gemonteerd zijn tot een video.

De leiders van al-Shabaab hebben al eerder hun verwantschap met al-Qaeda uitgesproken. Dat deed de terreurgroep in 2009 met de video 'At your service Osama', in hetzelfde jaar dat Osama bin Laden een video uitbracht waarin hij de Somalische opstand aanmoedigde.

Hongersnood
Strijders van al-Shabaab zijn aan de macht in grote delen van Centraal- en Zuid-Somalië. Het land is de greep van droogte en hongersnood en de terreurgroep laat geen internationale hulporganisaties toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden