'Mogelijke missie Tsjaad onverantwoord'

DEN HAAG - De militaire vakbonden AFMP en Acom hekelen de kabinetsplannen om ongeveer vijftig Nederlandse militairen voor een jaar naar Tsjaad te sturen.Volgens ingewijden overweegt het kabinet om de mariniers te leveren aan de EU-vredesmissie in het Afrikaanse land. Op korte termijn wordt een besluit verwacht.

Volgens Acom zijn de militairen veel harder nodig in Afghanistan. De AFMP meent dat de nog geen 4000 militairen die in totaal aan de missie deelnemen, nooit voor stabiliteit in de regio kunnen zorgen. De EU-missie is in Oost-Tsjaad, waar het land aan Darfoer grenst. In die Soedanese regio zijn door geweld 200.000 mensen omgekomen en ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het gebied waar de EU-missie actief wordt, herbergt bijna een half miljoen vluchtelingen.

Voorzitter Jan Kleian van vakbond Acom vindt het onverantwoord als het kabinet troepen naar een nieuw land stuurt terwijl het water de Nederlandse militairen in Afghanistan tot aan de lippen staat. Kleian sprak hierover met een groot aantal in Oeroezgan gelegerde militairen. ''Die jongens verklaren allemaal dat ze met veel te weinig zijn. Er komt geen biet terecht van die mooi bedachte inktvlekstrategie: de militaire invloed moest als een inktvlek over de provincie uitbreiden. Onze militairen kunnen op een dag hooguit twee uur in een dorp patrouilleren. De overige 22 uur zitten de taliban er nog.''

Militairen behoren vier maanden te worden uitgezonden om vervolgens acht maanden thuis te zijn. Maar volgens de vakbondsman worden veel teruggekeerde militairen door het nijpende personeelstekort te snel opnieuw naar Afghanistan uitgezonden. ''Ik ken militairen die van de 24 maanden er twaalf in Oeroezgan zaten.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden