Mogelijk verband spionage in moordzaak Alpen

De Franse justitie ziet een mogelijk verband tussen industriële spionage en de zaak van de gruwelijke moordaanslag op een gezin in de Franse Alpen van vorig jaar. Dat zei de onderzoeksrechter Eric Maillaud vrijdag in Annecy. 'Industriële spionage en de overdracht van technologie' zijn volgens Maillaud mogelijk ook de motieven van de moordpartij.

Politie vorig jaar bij het afgelegen en doodlopende weggetje bij het gehucht Chevaline. Beeld EPA
Politie vorig jaar bij het afgelegen en doodlopende weggetje bij het gehucht Chevaline.Beeld EPA

'De briljante ingenieur werkte voor gespecialiseerde bedrijven aan onder meer satellieten' zei Maillaud. Al-Hilli beschikte volgens hem bovendien over gegevens, waarvan het bezit niet door zijn werk werd gerechtvaardigd. 'Én al-Hilli werkte voor verscheidene landen en dan kan men meteen denken aan geheime diensten', aldus Maillaud, die beklemtoonde dat het onderzoek gecompliceerd en tijdrovend is.

Op 5 september 2012 werd ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Annecy op een afgelegen en doodlopend weggetje bij het gehucht Chevaline een Brits echtpaar van Iraakse komaf en de moeder van de echtgenote in hun auto vermoord. Hun twee dochtertjes overleefden door toeval. De jongste van 4 jaar oud had zich onder haar moeders rokken verstopt en is door de dader(s) niet opgemerkt. Het 7-jarig zusje werd voor dood achtergelaten naast de auto, maar overleefde.

Voorts werd vlak bij de auto een 45-jarige Franse fietser, Sylvain Mollier, vermoord. Hij leek een toevallige voorbijganger, maar in de raadselachtige moordzaak staat niets vast. De slachtoffers in de auto waren Saad al-Hilli (50), zijn echtgenote Iqbal (47) en de 74-jarige moeder van Iqbal, Suhaila al-Allaf, die een Zweeds paspoort had.

De zaak leek eerst iets te maken te hebben met een conflict over een erfenis tussen al-Hilli en zijn broer Zaïd in Engeland. Hun vader, Khaddam al-Hilli, was een vermogend man die veel geld en onder meer waardevol onroerend goed in Bagdad bezat. De onderzoekers hebben een theorie dat de broers over het geld van hun vader ruzie hadden.

Voorts loopt 'het Iraakse spoor' van de onderzoekers nog dood. Het is nog niet gelukt om erachter te komen of er partijen in Irak zijn die de familie al-Hilli uit de weg willen ruimen om er beter van te worden, bijvoorbeeld door onroerende zaken van Khaddam in te pikken. En er zijn meer theorieën: de vermoorde al-Hilli zou toegang hebben gehad tot bankrekeningen van Saddam Hussein (1937-2006), de fietser Mollier zou het echte doelwit van de moordenaar(s) zijn geweest of de moordenaar was stapelgek en had geen idee op wie hij schoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden