Mogelijk toch 5G-netwerk voor Johan Cruijff Arena

Het kabinet gaat toch kijken of de Johan Cruijff Arena in 2020 het eerste stadion kan worden met een 5G-netwerk. Maar het is volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken niet mogelijk om de nieuwe generatie mobiel internet in Nederland voor 2023 te introduceren.

Herman Stil
De Johan Cruijff Arena Beeld ANP
De Johan Cruijff ArenaBeeld ANP

Volgens Keijzer is voor de benodigde frequentie die internationaal is afgesproken voor het 5G-netwerk in Nederland zeker nog vijf jaar nodig.

Noodklok
Dat antwoordt de staatssecretaris op Kamervragen die door VVD, D66, CDA en PvdA zijn gesteld naar aanleiding van artikelen in Het Parool waarin onder meer KPN, Nokia en branche-organisatie Nederland ICT de noodklok luiden over de uitrol van 5G.

Keijzer wil de Kamer niet beloven dat de 5G-proeven die de Arena vorig jaar al aankondigde kunnen doorgaan. "Dat is lastig nu al te zeggen. Ik probeer er voor te zorgen dat er daadwerkelijk geëxperimenteerd kan worden met 5G-technologie in de 3,5 GHz-band in het gebied rond de Amsterdam Arena"

Het stadion wil er tijdens het EK voetbal 2020 ondermeer de veiligheid mee bewaken. Maar 5G is ook cruciaal voor de introductie van zelfrijdende auto's, zorg op afstand en het internet der dingen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de toekomst van de nieuwste generatie mobiel internet alsnog veilig stellen. VVD, CDA, D66 en PvdA willen dat het kabinet zo snel mogelijk de benodigde frequenties vrijgeeft. De benodigde frequentie die daarvoor internationaal is afgesproken is in Nederland in gebruik bij opsporingsdiensten.

Afluistercentrum
Om het afluistercentrum in het Friese Burum daarbij niet te storen, mag er boven de lijn Amsterdam Zwolle helemaal geen 5G komen, daaronder slechts sterk afgezwakt. "Het gaat om complexe besluitvorming," schrijft Keijzer aan de Kamer, "die niet uit de weg wordt gegaan, maar wel zorgvuldig moet gebeuren."

De betrokken ministeries, naast Economische Zaken ook Defensie en Binnenlandse zaken, beloven rond de zomer met 'mogelijke oplossingen' te komen. Keijzer erkent dat in omringende landen de gewraakte frequenties al zijn geveild of dat binnenkort gaan doen.

Duitsland voert 5G vanaf 2021 in, waardoor het Friese afluisterstation sowieso storing zal ondervinden. Er blijkt al in 2011 te zijn gekeken naar aanpassingen aan het afluisterstation in het Friese Burum. Maar een scherm rondom de satellietschotels die straling van 5G tegenhoudt, bleek 'niet haalbaar en effectief'.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden