Mogelijk snel deal over winkelhuur: ieder betaalt de helft

Grote winkelketens en verhuurders van winkelpanden werken aan een regeling waarbij ze de winkelhuur voor april fiftyfifty gaan delen. Als het tot een afspraak komt, is die niet bindend.

Veel winkels zijn gesloten vanwege de corona-uitbraak.Beeld ANP

De onderhandelingen tussen grote winkelketens, brancheorganisaties van winkeliers en horeca en de vastgoedwereld kwamen vandaag in een stroomversnelling nadat gisteren een aantal grote winkelketens aangaf de huurbetalingen eenzijdig op te schorten als het niet tot afspraken zou komen. Ook een aantal kleinere winkeliers maken tegen Het Parool melding van weigerachtige verhuurders.

Of het tot een definitieve afspraak komt, was vanmiddag nog niet duidelijk. De betrokken partijen willen nog niet reageren zolang de gesprekken lopen. “Ik zie een kans waarbij grote partijen tot consensus komen en een regeling treffen voor de huur van april,” zegt Mark Klaassen van Kroese Paternotte, een van de grootste winkelvastgoedadviseurs van ons land. “Grootwinkelbedrijven en grote vastgoedpartijen geven hiermee het voorbeeld, dat rolt nu als een sneeuwbal uit.”

Vrijwillige regeling

Het zal gaan om een vrijwillige regeling. “Iedereen moet dit voor zichzelf bepalen. Maar dit is een duidelijk boodschap naar beide kanten. Een verhuurder heeft er niks aan als er straks geen huurders meer zijn en huurders kunnen niet zonder verhuurders. Dit is een oproep aan beide partijen.’

Afspraken voor de lange termijn zijn opgeschoven. “Voor daarna weten we het nog niet. Daar hebben we nog alle tijd voor.” Kroese Paternotte zal huurders en verhuurders waar het zaken mee doet adviseren de afspraak te respecteren. “Wij zijn vaak tussenpartij en sturen nu als een postillon d’amour actief bij klanten om deze opvatting te accepteren. We proberen mensen te helpen.”

De vastgoedbranche roept daarbij ook de banken op om mee te werken. “Verhuurders hebben ook verplichtingen naar hun banken. Ook die relatie zal moeten veranderen, daar zal ook een regeling moeten worden getroffen. Dat beroep doen we op de financiers.”

Leidraad

Volgens Paul Bremmer van Kroonenberg Groep, een van de grootste winkel- en horecaverhuurders van Nederland, is een gezamenlijke regeling een goede leidraad. “Als een paar grote partijen tot een acceptabele regeling komt, dan is die voor veel meer situaties acceptabel. Dat geeft goede houvast, daargelaten dat elke afspraak maatwerk is.”

Er is volgens hem niet een lijn te trekken. “Dat maakt het ook zo ingewikkeld. Bij kleine ondernemer is het nog veel meer maatwerk. Niet elke ondernemer zit in hetzelfde schuitje. We kijken per huurder wat de situatie is. We willen ieder in een zo comfortabel mogelijke positie krijgen, maar we kunnen niets weggeven.”

“Het lijkt er nu soms op dat de vastgoedwereld de grote boosdoener is, maar ook wij hebben verplichtingen en niet alleen naar de banken. We bouwen en verbouwen nog, de bewaking en schoonmaak van onze winkelcentra is opgevoerd. We sluiten onze ogen niet voor de situatie. Maar het kan niet zou zijn dat alleen wij de rekening betalen.”

Meedenken

Eerder gaven brancheverenigingen van vastgoedbezitters aan best te willen meedenken, maar op individueel vlak. “Verhuurders kunnen slechts voor een deel van de financiële problemen van winkeliers een bijdrage leveren,” aldus IVBN, de club van institutionele vastgoedbeleggers. “Voor de continuïteit van de winkelier is uitstel van huurbetaling belangrijk; het moet echter ook voor de continuïteit van de verhuurder haalbaar zijn. Onze leden beleggen overwegend voor pensioenfondsen en levensverzekeraars in vastgoed. Die partijen hebben de huurinkomsten hard nodig om pensioenuitkeringen te blijven doen.”

Particuliere verhuurders, goed voor ruwweg eenderde van het het winkel- en horecabezit, wijzen vooral naar de banken. “Banken kunnen huurders en verhuurders die vanwege financiering in de problemen komen, helpen door de rentebetalingen op te schorten en betaling uit te smeren over een langere periode,” aldus Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, dat particuliere verhuurders vertegenwoordigt. “De realiteit is ook dat niet iedere verhuurder evenveel ruimte heeft om mee te bewegen. Behalve gezonde ondernemers, hebben we na corona ook nog financieel gezonde beleggers nodig.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden