Update

Mogelijk onderzoek naar rol Holleeder bij meerdere liquidaties

De maandag op tafel gekomen, nieuwe verklaring van kroongetuige Peter la S. zal er niet toe leiden dat het Openbaar Ministerie Willem Holleeder binnen het lopende Passageproces voor de rechter zal brengen.

V.l.n.r.: Sjaak B, rechter Lauwaars, de 2 advocaten van Jesse R., Pinny S., rechter, Jesse R., griffier, Henk Brander, Jan-Hein Kuijpers, Mohammed 'Moppie' R. luisteren naar kroongetuige Peter la S. tijdens het Passage-proces in de Bunker in Amsterdam. Archief © ANP

Maar zij zal mogelijk wel leiden tot vervolgonderzoek van politie en justitie naar Holleeders rol bij meerdere liquidaties in de onderwereld, aldus de Amsterdamse persofficier van justitie Alexandra Oswald.

Moorden op Van der Bijl en Houtman

Holleeder wordt al verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman, aldus Oswald. Een formele status heeft die verdenking nog niet, in die zin dat er sprake is van van een concrete strafvervolging van Holleeder. Ook is de naam van Holleeder opgenomen in het onderdeel 'criminele organisatie' op de aanklacht tegen een aantal verdachten in het lopende Passageproces.

Dat proces, waarvan de inhoudelijke behandeling in februari 2009 begon, nadert de eindfase. Volgens de huidige planning presenteert het Openbaar Ministerie (OM) in november zijn visie op het geheel van de zaak en zal het de strafeisen tegen de terechtstaande verdachten formuleren.

De rechtbank behandelt momenteel, in het kader van Passage, de zaak tegen Dino Soerel. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan genoemde criminele organisatie, die het plegen van moorden dan wel voorbereidingen daartoe als oogmerk had.

Vriendschap met Soerel
Soerel zou in de eerste helft van het vorige decennium nauwe vriendschappelijke banden met Holleeder hebben gehad, die zich ook uitten in samenwerking op het criminele vlak. Het tweetal zou samen hebben bepaald welke personen (onder wie Van der Bijl en Houtman) geliquideerd moesten worden en zou daartoe opdrachten hebben verstrekt, met name aan 'hitman' Jesse R.

Soerel werd vorig jaar augustus aangehouden, na jaren voortvluchtig te zijn geweest. Zijn zaak werd wel in het lopende proces geschoven, volgens het OM omdat het bewijs dat er tegen hem ligt steviger was dan dat tegen Holleeder.

Verklaring van Peter la S.
Vandaag werd bekend dat de kroongetuige vijf jaar geleden bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een verklaring heeft afgelegd over Willem Holleeder.

Deze verklaring is tot dusver onbekend en geheim gebleven. Zelfs de officieren van justitie die het Passageproces doen, waren niet op de hoogte van het bestaan ervan, zo bleek vandaag tijdens een zitting in de bunker in Amsterdam-Osdorp.

La S. kwam vandaag tijdens de behandeling van de zaak tegen een van de hoofdverdachten, Dino Soerel, met het bestaan van de verklaring op de proppen. Hij zei destijds met CIE-officier van justitie Sander de Haas te zijn overeengekomen dat de verklaring, die op band is opgenomen, in de kluis zou worden gehouden totdat hij, La S., zou beslissen dat hij naar buiten mocht worden gebracht. De Haas had de verklaring al veel eerder in het proces willen inbrengen, aldus de kroongetuige.

'De tijd is rijp'
La S. wilde dat de verklaring tot nader order in de kluis bleef, omdat hij eerst wilde zien hoe het liquidatieproces zich zou ontwikkelen. Nu acht hij de tijd rijp om een en ander op tafel te leggen.

Holleeder is geen verdachte in het Passageproces, al heeft het Openbaar Ministerie (OM) zijn naam wel opgenomen in de omschrijving van de criminele organisatie op de aanklacht tegen de diverse verdachten. Hij zit momenteel in de laatste fase van zijn straf die hem is opgelegd voor het afpersen van een aantal zakenlieden.

Op schrift beschikbaar
Vandaag heeft het OM direct na de onthulling van La S. overlegd met De Haas. Overeengekomen is dat de verklaring van de kroongetuige over Holleeder binnen enkele dagen op schrift beschikbaar zal komen en onderdeel zal worden van het immense Passagedossier.

Vorige week vrijdag maakte kroongetuige La S. voor het eerst gewag van Holleeders rol bij de liquidatie van Thomas van der Bijl. Op die summiere verklaring kwam La S. vandaag terug, in die zin dat het niet om Van der Bijl maar om Kees Houtman ging. Houtman werd op 2 november 2005 doodgeschoten, Van der Bijl op 20 april 2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden