Mogelijk nog duizenden onder puin in Turkije

Terwijl het dodental door de aardbeving die het oosten van Turkije zondag trof opliep tot meer dan 430, lagen honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen nog altijd onder het puin. Dat was gisteren de inschatting van het Internationale Rode Kruis, hoewel geen officieel aantal vermisten is opgegeven.

ANP/Redactie
Een baby wordt gered uit de puinhopen van een pand in de zwaargetroffen stad Ercis. Beeld AFP
Een baby wordt gered uit de puinhopen van een pand in de zwaargetroffen stad Ercis.Beeld AFP

Reddingswerkers boekten twee dagen na de verwoestende aardbeving bemoedigende successen. Eerst zorgde de redding van een baby uit de puinhopen van een pand in de zwaargetroffen stad Ercis voor blijdschap. Enkele uren later konden de reddingswerkers de moeder en vervolgens de grootmoeder uit het puin bevrijden, wat tot vreugde en gejuich van omstanders leidde. Later wisten reddingswerkers elders ook een 10-jarig jongetje te redden.

De kans dat hulpploegen nog overlevenden vinden wordt met het uur kleiner. Burgers en reddingswerkers doorzoeken met de moed der wanhoop het puin van de naar schatting 2200 ingestorte gebouwen in de getroffen provincie Van.

Tienduizenden mensen brachten door de verwoestingen de nacht van maandag op dinsdag opnieuw buitenshuis door. Ze sliepen in tenten, auto's en rond vuren in de open lucht. De Turkse regering stelde 12.000 extra tenten beschikbaar voor mensen die door de aardbeving geen onderdak meer hebben. Overlevenden en politici van oppositiepartijen uiten echter kritiek omdat de regering te weinig voorraden levert voor alle getroffenen in de regio.

Hoewel de aardbeving zorgt voor samenwerking tussen Turken en Koerden in het oosten van Turkije, zijn de etnische spanningen niet overal naar de achtergrond verdwenen. Een functionaris van de pro-Koerdische partij BDP zei dat geruchten de ronde doen dat de hulp naar Van wordt vertraagd omdat Van wordt bestuurd door de BDP, en niet door de regeringspartij.

In de stad Van keerden mensen zich tegen politieagenten en journalisten. Ze gooiden stenen uit woede over berichtgeving van Turkse media en over anti-Koerdische opmerkingen die via sociale media zijn verspreid. Een tv-presentator had bijvoorbeeld gezegd mee te leven met de slachtoffers 'ook al waren die in Van gevallen'. De politie verjoeg de boze betogers onder meer met behulp van pepperspray.

Enkele dagen voor de aardbeving vielen Koerdische PKK-strijders Turkse militairen aan. Daarbij kwamen 24 militairen om.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden