Mogelijk fraude aanbestedingen gemeente Amsterdam

Amsterdam is voor mogelijk miljoenen euro's het schip in gegaan bij het gunnen van bouwcontracten. Aannemers hebben werk dat de gemeente wilde laten uitvoeren mogelijk onderling verdeeld en daarbij prijzen beïnvloed. 'Áls er iemand is benadeeld, dan is het de gemeente Amsterdam.'

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Dat blijkt volgens kartelwaakhond ACM uit invallen in april bij een aantal bouwbedrijven. Het gaat om aanleg en onderhoud van wegen, riolering en waterwerken in de stad.

Het gaat volgens de toezichthouder om betrekkelijk kleine opdrachten, die tussen de 100.000 een twee miljoen euro waard zijn. Om hoeveel opdrachten het in totaal gaat, wil ACM nog niet zeggen. De kartelwaakhond wil evenmin kwijt hoeveel bedrijven worden verdacht.

Bij aanbestedingsfraude maken bouwbedrijven onderling afspraken wie het werk mag uitvoeren, waarna andere ondernemers niet op de opdracht intekenen. Door dat gebrek aan belangstelling kan de prijs die de gemeente moet betalen flink oplopen. Vervolgens betaalt de 'winnaar' de andere bedrijven een vergoeding of gunt ze werk als onderaannemer

Invallen
Of dat in Amsterdam ook is gebeurd, wordt nu formeel door ACM onderzocht. ACM en Fiod zijn via tips achter de bouwfraude gekomen. Of die uit de bedrijven zelf zijn gekomen of vanuit de gemeente houdt de kartelwaakhond vanwege het onderzoek nog eventjes voor zich.

Bij de invallen zijn mailtjes, appjes en documenten meegenomen. "Ook hebben we een aantal mensen geïnterviewd," zegt een woordvoerder van ACM, die tegenspreekt dat het om verhoren ging.

ACM wil benadrukken dat nog niet is gezegd dat er werkelijk wat mis is. "We gaan nu al die gegevens op een rijtje zetten," zegt hij. "De uitslag kan beide kanten uitvallen. Maar we doen zulke invallen alleen na een redelijk vermoeden."

Het onderzoek kan nog wel 'een aantal maanden tot meer dan een jaar' duren. "Zulke onderzoeken vergen veel tijd en we moeten het als toezichthouder zorgvuldig doen."

De gemeente lijkt overvallen door het idee dat zij slachtoffer is geworden van fraude door bouwbedrijven. "Het is te vroeg om te zeggen wat er precies speelt. De ACM is nog bezig met het onderzoek. De gemeente volgt het onderzoek met interesse en kijkt uit naar de definitieve bevindingen," aldus een zegsvrouw maandagmiddag.

Boete tot 10 procent
Als wordt geconcludeerd dat de bedrijven de mededingingswet hebben overtreden, wordt ingegrepen. ACM kan in zulke gevallen een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Ook kunnen betrokkenen persoonlijk worden aangepakt. Betrokken bedrijven krijgen in dat geval de mogelijkheid bezwaar te maken en kunnen nadien nog naar de rechter stappen.

Relatief kleine bouwprojecten worden steeds minder vaak aanbesteed, omdat er vanwege de enorme bouwwoede steeds minder vaak op wordt ingetekend. Landelijk is het aantal niet-verplichte aanbestedingen het afgelopen jaar met bijna 20 procent afgenomen.

Boven de vijf miljoen euro moeten bouwprojecten door gemeentes volgens de Europese regels altijd worden aanbesteed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden