Mogelijk doelwit Café De Zon moet cel in voor wapens

Benito P. (39), één van de mogelijke doelwitten van de schietpartij in café De Zon in oktober in Oost, krijgt vijftien maanden cel waarvan drie voorwaardelijk omdat hij kort na de schietpartij drie vuurwapens had.

Paul Vugts
Het moment dat de schutters het vuur openen in Café De Zon. Beeld Opsporing Verzocht
Het moment dat de schutters het vuur openen in Café De Zon.Beeld Opsporing Verzocht

Dat hij zich had beveiligd omdat hij bang was (alsnog) te worden geliquideerd, legt de rechtbank juist in zijn nadeel uit - niet in zijn voordeel, zoals zijn advocaat had gevraagd.

P. was die avond in het café, net zoals de crimineel Marchano Pocorni, wiens vriendin mede-eigenaar was. Er waren nog meer klanten met een dubieuze reputatie. Pocorni werd beschouwd als één van de twee schutters die in oktober 2012 de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh had doodgeschoten in Antwerpen. Die moord was een katalysator in de onderwereldvete waarin inmiddels een forse reeks Amsterdamse criminelen is geliquideerd.

Gokkast
P. zat aan de bar toen in de avond van 10 oktober twee mannen in de deuropening verschenen en tientallen kogels afvuurden. Twee toevallige bezoekers raakten zwaargewond. De schutters schoten van dichtbij op P., maar misten. Pocorni kon wegduiken achter een gokkast. Hij is 2 maart alsnog geliquideerd in Paramaribo.

In de weken na de schietpartij luisterde de recherche telefoons van P. af, om te horen of hij sprak over de achtergrond van de schietpartij en de mogelijke daders, die in een gestolen BMW waren gevlucht. Op 21 oktober leek hij in versluierende taal over wapens te praten. De dag daarop viel de politie zijn huis binnen. Daar lagen een geweer (AK47), een revolver en een pistool, plus munitie. De revolver was doorgeladen en schietklaar.

Zelfverdediging
De rechtbank begrijpt dat P. bang was, maar toont geen mededogen. 'Dat verdachte de wapens in zijn bezit had uit zelfverdediging is geen reden voor strafvermindering, maar juist een aanwijzing dat hij bereid was een wapen daadwerkelijk te gebruiken indien hij dat nodig vond.'

Dat P. na eerder geweld al te boek stond als vuurwapengevaarlijk, weegt mee. 'Verdachte voelt zich momenteel niet veilig in verband met de liquidatiegolf die zich thans voordoet. Dat verhoogt de kans dat hij zich opnieuw zal bewapenen.' De rechtbank stelt als bijzondere voorwaarde dat P. zich snel na zijn vrijlating bij de reclassering meldt.

Café De Zon in de Pretoriusstraat. Beeld Het Parool
Café De Zon in de Pretoriusstraat.Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden