Update

Mogelijk doel terreurverdachten niet bekend

Exterieur van de hotelkamers van het Van der Valk Hotel in Gilze-Rijen waar de Somalische terreurverdachten verbleven. In de twee kamers van het hotel werd vrijdag een inval gedaan door de Nationale Recherche in het kader van een onderzoek naar twaalf Somaliers die verdacht worden van terrorisme. Bij de doorzoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Beeld anp

ROTTERDAM - Het is niet bekend waar in Nederland en wanneer de Somalische terreurverdachten die sinds vrijdag vastzitten een aanslag hadden willen plegen. Zondagavond zijn van de twaalf Somaliërs nog zeven verdacht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt vijf anderen niet meer van betrokkenheid bij terrorisme.

De Nationale Recherche pakte de Somaliërs op nadat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een ambtsbericht over hen had gestuurd waarin stond dat ze op korte termijn een aanslag in Nederland wilden plegen.

Twee mannen van 32 en 40 jaar met een Nederlandse verblijfsvergunning zijn vrijgelaten. Drie anderen, twee met Deense verblijfspapieren en een zonder vergunning, zijn aan de vreemdelingenpolitie overgedragen. Onderzoek heeft geen bewijzen opgeleverd voor betrokkenheid bij strafbare feiten.

De twaalf werden op kerstavond in Rotterdam opgepakt. De recherche deed, onder leiding van het landelijk parket van het OM, invallen in twee belwinkels in Rotterdam-West en in vier woningen. Ook werden twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. Justitie vond bij geen van de doorzoekingen wapens of explosieven, zo meldde het OM.

De verdachten zijn tussen de 19 en 48 jaar oud. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woonplaats en een van hen is een Deen. De belwinkel van een van de verdachten was na de inval van politie en justitie een ravage. Abdullahi Ali, een kennis van de eigenaar, vertelde dat behalve zijn baas ook de eigenaar van de belwinkel twee deuren verderop is opgepakt. Deze twee mannen zouden verre neven van elkaar zijn.

Voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) bleek de actie geen reden het dreigingsniveau voor Nederland te verhogen. Met de twaalf arrestaties was de dreiging die van de groep uitging geweken, zei een woordvoerster van de NCTb. Informatie over een dreigende aanslag past wel in het beeld dat de terrorismebestrijder eerder deze maand nog schetste van zorgelijke ontwikkelingen op het gebied van terroristische dreigingen. Als deze doorzetten, moet het dreigingsbeeld mogelijk wel worden opgeschaald van 'beperkt' naar 'substantieel'.

Vorig jaar kwam Somalië op als nieuw gebied van waaruit terroristische dreiging voor Nederland voortkomt. De AIVD meldde dit in het jaarverslag dat eerder dit jaar uitkwam. Hoewel vanuit het Oost-Afrikaanse land in 2009 geen concrete dreiging is waargenomen, vindt de AIVD dat de dreiging van jihadisten uit Somalië ten opzichte van Nederland is gegroeid. Doordat het land politiek zeer instabiel is, hebben extremistische islamitische bewegingen als Al Shabaab er vrij spel.

Advocaat Michael Ruperti, die de twee vrijgelaten mannen bijstaat, wil een klacht over de AIVD indienen bij de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CITV). Volgens hem kan het niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als verdachten zo snel na hun aanhouding alweer vrijgelaten moeten worden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden