Mogelijk 60 mariniers naar Tsjaad

DEN HAAG - Nederland levert mogelijk vijftig tot zestig mariniers voor de EU-missie in Tsjaad.Het kabinet neemt daarover binnenkort een besluit, bevestigen bronnen in Den Haag. Het is de bedoeling dat de militairen voor een jaar een verkenningseenheid vormen binnen een Iers bataljon.

De EU-missie is in de opbouwfase, ruim 500 Europese militairen zijn al ter plekke. In mei moeten 3700 militairen, onder wie 2000 Fransen, operationeel zijn in het midden-Afrikaanse land.

De missie moet zorgen voor stabiliteit in het oosten van Tsjaad, in het gebied dat grenst aan de West-Sudanese regio Darfur. Daar zijn door geweld al 200.000 mensen omgekomen en ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. In het gebied waar EUFOR actief wordt, zitten ongeveer 450.000 vluchtelingen.

Velen van hen zijn gevlucht naar Tsjaad. De EU-missie moet daar de veiligheid van Sudanese en Tsjadische vluchtelingen vergroten. De EU-macht zal ook de Verenigde Naties en de niet-gouvernementele organisaties in het gebied ondersteunen.

De opbouw van de Tsjaad-missie werd in januari opgeschort toen rebellen de regeringstroepen van president Idriss Déby aanvielen. Toen de rust grotendeels weerkeerde, werden de eerste Europese manschappen alsnog gestuurd.

Het kabinetsbesluit over een bijdrage laat al lang op zich wachten. De missie is weliswaar nog maar net van start gegaan, maar had eigenlijk vorig najaar al actief moeten zijn. Het oorspronkelijke verzoek aan Nederland om twee pelotons gevechtsmilitairen te leveren is gewijzigd, waarna Defensie en Buitenlandse Zaken het hele voorbereidingsproces moesten overdoen.

De Tweede Kamer bleek vorige week geïrriteerd over de trage besluitvorming van de kant van het kabinet. Al vorig jaar zomer kondigden de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie aan dat nagedacht werd over een bijdrage aan de Tsjaad-missie.

Het is nog onduidelijk hoe groot de steun is in de Tweede Kamer. Vakbonden voor defensiepersoneel zijn zeer kritisch omdat ze vinden dat nog een missie een hele grote druk op de krijgsmacht legt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden