Plus

Moeten historische panden wijken voor Loek Winter?

's Lands bekendste zorgondernemer Loek Winter blijkt ook een geducht vastgoedbaas. In Oud-Zuid heeft hij toestemming gevraagd voor het slopen van enkele panden. Winter is al in opspraak om een vastgoeddeal met een van zijn vele zorginstellingen.

De Jan van Goyenkliniek in Zuid Beeld Jesper Boot
De Jan van Goyenkliniek in ZuidBeeld Jesper Boot

Loek Winter en de Jan van Goyenkliniek kennen een turbulente geschiedenis. Nederlands bekendste zorgondernemer - mede-eigenaar van onder andere het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen - werd in 2012 gedwongen op te stappen als directeur.

Toenmalig Slotervaartdirecteur Aysel Erbudak, die de kliniek gebruikte als 'buitenpoli', vond dat Winter te veel verdiende.

Er werken enkele tientallen specialisten en circa 200 medewerkers in Medisch Centrum Jan van Goyen, verspreid over vier fraaie herenhuizen op de hoek van de Emmastraat en de Jan van Goyenkade en nog een deel in een pand aan het Concertgebouwplein.

Verhuurder
Ondanks zijn aftocht in 2012 speelt Winter er ook nu nog een rol. Niet als zorgondernemer, maar als verhuurder. Hij is mede-eigenaar van Jan van Goyenkade 1 en 2 (in 2007 gekocht voor 5,8 miljoen euro) en sinds 2010 ook van Emmastraat 42 (koopprijs 1,3 miljoen).

Het zijn deze uit 1921 daterende panden waarvoor hij op 30 maart een vergunning heeft aangevraagd voor sloop en nieuwbouw. Bovenop de klinieken zouden woningen moeten komen. De eigenaar van de kliniek - het OLVG - weet van niets. De plannen zorgen voor onrust in de buurt (zie rechterpagina).

Hoger bouwen
Nergens voor nodig, bezweert Winter. Hij wil niet slopen, alleen hoger bouwen. Wat het woord 'sloop' dan in de vergunningsaanvraag doet? "Dat heeft te maken met formaliteiten."

Volgens Winter is het plan voor wat betreft de Jan van Goyenkade zelfs alweer van de baan, omdat goedkeuring van de gemeente uitbleef. Een woordvoerder van stadsdeel Zuid meldt daarentegen dat de zaak nog in behandeling is: 'Er ligt een adviesaanvraag voor Jan van Goyenkade 1 en 2. De bouwhoogte gaat van 14 naar 22 meter.

Ongunstige lening
Niet alleen als vastgoedbaas beroert Winter de gemoederen. De cliëntenraad van zorginstelling De Seizoenen, waarvan hij mede-eigenaar is, ageert al jaren tegen de wijze waarop hij het vastgoed in bezit kreeg. De antroposofische instelling voor verstandelijk gehandicapten heeft zes vestigingen in het oosten en zuiden van het land, met in totaal 440 bewoners.

Toen de instelling failliet ging, maakte Winter met drie zakenpartners in 2012 een doorstart. Nadien kochten ze het vastgoed. Die deal is onderwerp van door de rechter gelast onderzoek. Dat is het gevolg van een door de cliëntenraad aangespannen zaak bij de Ondernemings­kamer, onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof, gespecialiseerd in conflicten in bedrijven.

De Seizoenen
Door geschuif met gelden kregen Winter en zijn mede-eigenaren voor 100 euro het vastgoed van De Seizoenen in handen, dat 18 miljoen euro waard is. Ze lieten de zorginstelling een lening van 3,25 miljoen verstrekken aan een door hen opgerichte vastgoed-bv.

De voorwaarden voor de lening zijn ongunstiger dan bij een gewoon krediet; bij een faillissement staat De Seizoenen achteraan in de rij met schuldeisers.
Mede dankzij die lening gaven de banken Winter en zijn partners een hypotheek van 18 miljoen voor aanschaf van het vastgoed.

Vorige maand bleek de Ondernemingskamer met de cliëntenraad van mening dat bij deze deal tegenstrijdige belangen speelden bij de eigenaren. De vraag is ook of het in het belang van de Seizoenen was dat Winter en partners exclusief met de curator van het failliete Zonnehuizen (de voorganger van De Seizoenen) en de banken onderhandelden over overname van het vastgoed.

Aan het lijntje
Een door de cliëntenraad aangedragen externe financier, Wim Boers, die bereid was mede-aandeelhouder te worden, werd meer dan een jaar aan het lijntje gehouden voordat Winter hem ontving. Toen was het vastgoed al lang en breed door de banken verkocht. "Dat was geen serieus gesprek," zegt Boers. "Ik had het gevoel dat het vooral ten behoeve van de cliëntenraad was. Want de boodschap van Winter was helder: we hebben u niet nodig."

Volgens Winter is er niets onoorbaars gebeurd. Hij vindt het 'flauw' te stellen dat 100 euro is betaald voor al het vastgoed: "Alsof ik helemaal geen risico neem. Ik ben bij de doorstart in een instelling gestapt die 1 miljoen euro per maand verlies leed. Met 2300 arbeidsovereenkomsten en 200 gebouwen. De directie had geen zicht op de omvang van de schulden. Mijn adviseurs zeiden dat ik idioot was als ik erin zou stappen. Een instelling met een winstklem (zorginstellingen mogen geen winst uitkeren - red.) Advocaten zeiden: 'Loek, doe het niet.'"

Winter deed het toch. "Ik keek naar al die antroposofische medewerkers. Ik zag de bewoners. Ik liep met tranen in mijn ogen over het terrein." Volgens Winter wilde niemand anders het vastgoed hebben. "En De Seizoenen draait nu goed. Ik heb de problemen opgelost."

De omstreden lening aan zijn eigen vastgoed-bv was 'een win-win voor beide partijen', zegt hij. De Seizoenen zat met 'overtollige liquiditeiten'. En de rente van 6 procent die de vastgoed-bv De Seizoenen betaalt, geeft een hoog rendement. "Let wel, ik heb niet de contracten getekend waarbij de zorginstelling geld leent aan ons vastgoedbedrijf."

Dat deden zakenpartners van Winter die naast aandeelhouder in De Seizoenen bestuurder van de zorginstelling waren. De cliëntenraad verzette zich jarenlang tevergeefs tegen deze 'achtergestelde lening', zoals de officiële benaming is. Nu zegt Winter bereid te zijn te regelen 'dat die lening ervan af gaat'.

Een andere lening van De Seizoenen aan weer een andere bv van de eigenaren, noemt Winter nu 'onhandig'. "Die is ook teruggedraaid."

Dit artikel kwam in samenwerking met NRC tot stand.

Loek Winter: vastgoed en zorg

Naast een zorgimperium heeft Loek Winter (1959) een indrukkend lijstje aan vastgoed privé in eigendom. Veel panden zijn van hem en zijn broer. Samen hebben ze voor vele miljoenen vastgoed in bezit.

In Amsterdam gaat het naast de panden van de Jan van Goyenkliniek onder meer om de monumentale Bachzaal, een concertzaal in Zuid. Ook heeft Winter bezittingen in onder meer Breda, Harlingen, Almere, Heerlen en Zwolle.

Zijn zorgtak omvat het MC Slotervaart (voorheen het Slotervaartziekenhuis), de IJsselmeerziekenhuizen (vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten), de Thomashuizen (kleinschalige opvangplekken met acht à negen bewoners met een verstandelijke beperking, waarvan er 120 zijn), de Herbergier (40 vestigingen voor dementiezorg) en de DC Klinieken (diagnostische centra met vestigingen in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar).

Hij heeft plannen ook in België en Duitsland Thomashuizen te openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden