Moeten de Q-koorts-slachtoffers worden gecompenseerd?

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de bestrijding van de Q-koorts en presenteert vandaag zijn bevindingen.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Brenninkmeijer zei in januari dat hij vond dat de overheid tot dan toe niet naar een passende oplossing zocht. Veel patiënten voelen zich niet gezien en niet gehoord, constateerde hij. De ombudsman bekeek ook de keuzes die de overheid maakte rond Q-koorts.

Onder ede
Voor zijn onderzoek hield Brenninkmeijer onder meer een hoorzitting waar de oud-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) onder ede werden gehoord. Ook patiënten kwamen aan het woord.

Q-koorts dook in het voorjaar van 2007 in Herpen op. Veel mensen in de omgeving van geitenhouderijen liepen zonder dat ze het wisten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, naar schatting honderden werden chronisch ziek en meer dan 20 mensen overleden. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden