Moeten 150 huizen wijken door bouwplannen in Noord?

In de Van der Pekbuurt en op het IJplein is grote bezorgdheid ontstaan over nieuwe bouwplannen rond de Sixhaven. Die kunnen uitdraaien op sloop van circa 150 woningen.

null Beeld anp
Beeld anp

In het Laanwegkwartier, het deel van de Van der Pekbuurt dat uitkijkt over het Noordhollandsch Kanaal, zou nieuwbouw ten koste kunnen gaan van 20 tot 30 woningen. Op het IJplein zou het gaan om het westelijke blok met in totaal 109 woningen.

De bouwplannen duiken op als mogelijkheid in een 'principenota', een eerste schets. "De gemeente zegt: het zijn nog niet eens plannen. Maar voor een concept zijn ze al redelijk uitgewerkt," zegt Leonie Blom namens de bewoners van het IJplein.

Daar voelt men zich in de steek gelaten, schrijft Hans Hamer. 'Als oud-Noorderlingen worden we verdreven door het grote geld van projectontwikkelaars en door rijke nieuwe Noorderlingen die er voorheen niet eens aan dachten om in ons mooie en gezellige Noord te komen wonen.'

Donderslag
Verder houdt de gemeente het voor mogelijk 250 tot 300 woningen te bouwen in het Laanwegkwartier. Daarbij wordt er hardop aan gedacht de historische Laanweg terug te brengen. Het bestaande blok van 20 à 30 woningen kan daar 'geheel of gedeeltelijk onderdeel van zijn'.

Het stadsbestuur denkt verder aan een fietsbrug. Maar voor een doorgaande fietsroute van de Van der Pekbuurt naar het nieuwe metrostation Sixhaven ligt het bestaande blok in de weg. De bewoners voelen zich overvallen.

In een brief van huisbaas Eigen Haard staat dat eventuele nieuwbouw tussen 2020 en 2024 kan beginnen.

"Het kwam als donderslag bij heldere hemel," zegt Esther Boersma. "De woningen, uit de jaren tachtig, zijn nog hartstikke goed."

Ook bewoner Henk Broersma heeft een slecht voorgevoel. "Er is officieel niets beslist, maar we hebben het gevoel dat ze het Laanwegkwartier en het IJplein weg willen hebben. Ze willen de weg vrijmaken voor dure woningen."

Extra bewonersavond
Het is vooral de fietsbrug die het Laanwegkwartier op losse schroeven zet, zegt zijn gevoel. "Deze woningen hebben maar één probleem: ze liggen op de verkeerde plek. Voor de Noord/Zuidlijn zijn in de hele stad nul woningen gesloopt. En dan zouden we hier meer dan twintig woningen slopen voor een fietspad!"

Door de komst van tientallen bezorgde buurtbewoners verliep een deelraadsvergadering vorige week tumultueus. En dat terwijl ook stadsdeel Noord vindt dat eerst renovatie van de woningen moet worden overwogen en pas dan eventueel sloop.

Morgen komen de bouwplannen wellicht zijdelings ter sprake in de gemeenteraad, maar het collegebesluit over de principenota is twee weken uitgesteld. De reden is dat er eerst een extra bewonersavond komt. Wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) wil met bewoners in gesprek.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden