Moet Schmidt Optiek Rokin wijken voor toeristenwinkel?

De eigenaar van Schmidt Optiek op het Rokin, de oudste opticien van de stad, moet bijna het dubbele aan huur gaan betalen. Gevreesd wordt dat de zaak plaats moet maken voor een toeristenwinkel.

Tessa Thepen
Het historische interieur van Schmidt Optiek op het Rokin Beeld Carly Wollaert
Het historische interieur van Schmidt Optiek op het RokinBeeld Carly Wollaert

Tussen de vele Nutellashops en wafelwinkels op het Rokin houdt Schmidt Optiek op nummer 72 dapper stand. Het klassiek ogende pand, ­bewerkt met Cubaans mahoniehout, stamt uit 1866 en is speciaal gebouwd en ingericht als ­optiek.

Koningin Juliana en prins Bernhard ­behoorden tot de klantenkring van de brillenwinkel en zouden, geïnspireerd door de zaak, paleis Soestdijk met ­mahoniehout hebben ingericht.

Tot 1948 stond de optiek onder leiding van de familie Schmidt. Daarna namen anderen de ­directie over. De 53-jarige Edwin van Dijk is de achtste generatie die de brillenwinkel voortzet, maar daar kan binnenkort een einde aan komen.

Vorige week viel er een brief op de mat van de eigenaar van het pand. De jaarlijkse huurprijs van 73.000 euro wordt bijna verdubbeld naar 143.000 euro. "Ik schrok me het apelazarus," zegt Van Dijk. "Een verhoging had ik wel verwacht, maar dit niet."

In zijn brief stuurde de huurbaas een overzicht mee van soortgelijke panden in het centrum met daarbij de huurprijs. Van Dijk: "Volgens hem moeten er vijf pandjes aangewezen ­worden. Als die een hogere huurprijs hebben dan de optiek, mag hij hier ook een hogere huur vragen."

Pitbull
Inmiddels heeft Van Dijk contact gehad met de gemeente en is hem een persoon toegewezen die gespecialiseerd is in winkels die met huurverhoging te maken krijgen. "Ik heb een contract met bepaalde rechten. De huur mag wel omhoog, maar het moet dan via de rechter. Er moet een akkoord zijn van beide partijen."

Binnenkort volgt eerst een gesprek met de ­bedrijfsmakelaar die de nieuwe huurprijs heeft berekend. Hij is ingehuurd door de eigenaar en dus geen onafhankelijke bron, vindt Van Dijk.

"Hij wordt ertussen gezet als een pitbull en moet de weg banen naar een hogere huur." Een goede uitkomst hiervan verwacht hij niet. De volgende stap is de rechter, waar hij zich mag verweren door middel van een eigen ­onderzoek.

Niet iedereen verzet zich zoals Van Dijk tegen de torenhoge huurprijzen in het centrum en dat vindt hij jammer. "Doordat er multinationals zijn die denken: ach, wat maakt een tonnetje meer uit, raakt de huurmarkt verpest. Er zitten op het Damrak bijna alleen nog maar toeristische winkels en wafelshops."

Mocht het zo ver komen dat Van Dijk het pand moet opgeven, is zijn grootste angst dat een nieuwe huurder het authentieke interieur zal slopen.

Oude apothekerskast
Zo ver mag het volgens historicus Henk Laloli (61) niet komen. "Dit is een rijksmonument. Het interieur hoort daarbij en mag dus niet worden veranderd. Toch is dat al meerdere malen ­gebeurd. Aan de Heiligeweg zat voorheen drogisterij Cleban met een prachtig interieur dat is gesloopt."

Vereniging Vrienden van de ­Amsterdamse Binnenstad schrijft dat bij het voorval een oude apothekerskast is verdwenen. "Het ontbreekt aan handhaving en Bureau ­Monumenten en Archeologie weet vaak nergens iets van. Sancties op slopen zijn niet zwaar," zegt Laloli.

De donkerbruine houten kasten in de brillenwinkel zijn ingebouwd in de muur en tellen tal van lades waar etuis en brillen in liggen. Drie pastafels in dezelfde stijl zijn later toegevoegd.

"Wat moet een wafelwinkel daar straks mee?" vraagt Van Dijk zich af. "Als iemand die de regels niet kent er een keer een hamer in slaat, dan is het weg. Dat zou doodzonde zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden