Column

Moet ik lachen om de grappen van Geert Wilders?

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Humor is niet voor iedereen. Het lijkt wel zo, maar helaas. Ik kan bijvoorbeeld maar heel matig tegen de humor van de meeste van onze cabaretiers. Ik kijk naar ze, maar vertrek geen spier. Hun humor is niet voor mij. Jan Jaap van der Wal heb ik laatst gezien op tv - het lukte me zelfs niet om te glimlachen, al was zijn humor ongetwijfeld geniaal. Ik besefte dat ik niet behoorde tot zijn publiek.

Moet ik lachen om de grappen van Geert Wilders?

Nou, ook al niet. Ik kan lachen om de manier waarop hij welbewust te ver gaat. Zoals met zijn 'kopvoddentaks'. Ik lach dan zoals je kunt lachen om een foute grap. Grappen - hoe moet ik het zeggen - ontlenen hun moment van de lach vaak om een plotselinge amorele wending.

Ik heb vrienden gehad die dat meesterlijk konden, en dat soms met de dood moesten bekopen.

Wat mij gisteren opviel, was dat Wilders zijn zendtijd voor politieke partijen gebruikte om cartoons te laten zien die door sommige moslims als uitermate beledigend worden ervaren.

Verder had Wilders ook een filmpje in elkaar gezet van bootvluchtelingen die begeleid werden door een onzichtbaar voetbalkoor dat zong: 'Wij gaan Europa in, wij gaan Europa in...'

Het vreemde was dat iedereen viel over dat laatste filmpje, dat onsmakelijk zou zijn, en in feite zweeg over het tonen van die cartoons, waarvan Wilders weet dat hij die laat zien met gevaar voor eigen leven. Ik geef toe dat zijn moed misschien wel gedreven wordt door angst en wanhoop, maar het blijft moedig. Hoeveel kranten en weekbladen zijn er geweest die de Mohammedcartoon van de met de dood bedreigde Deen Kurt Westergaard hebben laten zien?

En die bootvluchtelingenfilm dan?

Onsmakelijk? Ja. Bootvluchtelingen zijn lieden die in hun drang naar een onbekende en onzekere vrijheid bereid zijn een ontmoeting met de dood te riskeren. Wilders wil ze niet. Hij wil ze uit alle macht tegenhouden en gebruikt dan ook zijn humor.

Zoals een goede cabaretier zijn humor gebruikt om misschien iets aan te tonen.

Nu kan ik verontwaardigd zijn en kwaad worden als een cabaretier mij niet aan het lachen maakt, maar ik zou dat van mezelf belachelijk vinden. Maar woedend worden om Wilders om zijn slechte grappen, is tegenwoordig gebruikelijk.

Ik streep zijn slechte grappen weg tegen zijn moed.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden