Column

'Moet Beatrix niet naar het Pieter Baan Centrum worden gestuurd?'

Beeld Het Parool

'Beste Peter R. de Vries. Ik hoop dat ik u in vertrouwen kan nemen. Ik heb volgens mij iemand betrapt op een misdaad. U hebt contacten bij de politie, dus misschien kunt u de dief aangeven of zo, ik weet niet precies hoe dat werkt.

Welnu, dit is het geval. Gisteren zat ik bij de kapper, en ik las in De Telegraaf een artikel van de politiek commentator Paul Jansen. Het gaat over onze koning en onze koningin en de kosten die ze maken. Mijn oog viel op de volgende passage: 'Toch bekruipt ook kabinetsleden het gevoel dat de Oranjes een stel verwende aristocraten zijn. Zo was er een staatssecretaris die naar eigen zeggen ontdekte dat de familie tal van staatseigendommen uit Paleis Soestdijk had gehaald na het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard. De bewindspersoon stuurde daarom een vrachtwagen naar Huis ten Bosch om de goederen terug te halen.'

Ik dacht: lees ik het nou goed? Dus ik las het nog twee keer. De familie - de koninklijke familie dus - haalt na de dood van Bernhard en Juliana staatseigendommen uit paleis Soestdijk en brengt die naar Huis ten Bosch? Ja, dat staat er.

Dat is toch regelrechte diefstal, Peter R. de Vries? Ik bedoel: als ik een 'staatseigendom' in mijn huis haal, word ik terecht van diefstal beschuldigd.

Nu wilde ik weten wie die diefstal gepleegd zou kunnen hebben. Tja, daar is natuurlijk moeilijk achter te komen. Maar wat wel met zekerheid valt te zeggen: Huis ten Bosch had destijds slechts één bewoner! Dat was koningin Beatrix, thans prinses Beatrix.

Ja, u leest het goed: Beatrix Wilhelmina Armgard, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld, heeft destijds staatseigendommen gestolen.

Die staatssecretaris heeft die spullen wel laten terughalen, maar dat neemt niet weg dat verdachte B. zich die spullen eerst wederrechtelijk had toegeëigend.

En nu?

Nou, daarom schrijf ik deze brief. Misschien liggen er nog meer staatseigendommen in Huis ten Bosch verstopt. Moet verdachte B. niet eens worden ondervraagd? Moet er geen bevel tot huiszoeking komen? Moet B. niet naar het Pieter Baan Centrum worden gestuurd om haar te laten onderzoeken? Wie weet komt stelen van de staat wel meer voor in de familie.

Ik wacht uw antwoord af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden