Patrick Meershoek artikel roze groot Beeld Artur Krynicki
Patrick Meershoek artikel roze grootBeeld Artur Krynicki

Moet Amsterdam de verbroken banden met Suriname herstellen?

PlusPatrick Meershoek

Als de voortekenen niet bedriegen, wordt de komende ­tentoonstelling in de Nieuwe Kerk een prachtig geschenk voor iedereen die besmet is met het Surinamevirus. Toepasselijk ook, dat in het hart van Amsterdam een half jaar lang royaal aandacht wordt geschonken aan Paramaribo, ver weg in kilometers, dichtbij in gedachten.

De officiële banden tussen Amsterdam en Suriname liggen inmiddels al bijna tien jaar diep in de vrieskist. Het stadsbestuur verbrak de relatie na de verkiezing in 2010 van Desi Bouterse tot president. Daarmee kwam een abrupt einde aan een bestuurlijke samenwerking die alle kenmerken had van een hechte vriendschap.

De maatregel was indertijd een krachtig signaal dat Amsterdam geen behoefte heeft aan een officiële relatie met een staatshoofd met zo’n beroerd cv. “Amsterdam kiest zijn eigen vrienden,” sprak burgemeester Eberhard van der Laan over de oud-legerleider, die verdacht wordt van moord en schuldig is bevonden aan drugshandel.

Er was steun voor het besluit, maar ook kritiek. Van de aanhangers van Bouterse in de hoofdstad natuurlijk, maar ook van Surinamers die van mening waren dat de maatregel de verkeerde mensen trof. Er leven een half miljoen mannen, vrouwen en kinderen in Suriname, en daarvan heet er slechts een Desi Bouterse.

Negen jaar later kan worden vastgesteld dat het ferme gebaar weinig effect heeft gehad. Terwijl de Surinamers elke dag de klappen krijgen van een economische crisis en een torenhoge staatsschuld, spekt de president zijn buitenlandse bankrekeningen en maakt hij grote kans om na de verkiezingen volgend jaar zijn derde termijn in te gaan.

Is Amsterdam te principieel geweest? Andere steden in het land bleven gewoon samenwerken met hun partners in Suriname. En ook allerlei Amsterdamse instellingen en organisaties vliegen nog regelmatig naar Paramaribo om instellingen en organisaties daar met raad en daad bij te staan.

Dat is niet zo vreemd, want buiten de Stopera zijn Amsterdam en Suriname onverminderd verknoopt. De vele tienduizenden Surinamers die hier verblijven, onderhouden contacten met familie en vrienden overzee. Zoals in Paramaribo tal van Amsterdamse sporen zijn terug te vinden, telt Amsterdam allerlei Surinaamse plekken.

Die historische verbondenheid trekt zich klaarblijkelijk weinig aan van politieke besluitvorming. Andersom is het net zo: sinds de banden met Suriname zijn verbroken, is de relatie met het land niet meer ter sprake gekomen in de gemeenteraad. Dat is jammer, en niet alleen voor de Amsterdammers met Surinaamse wortels.

Het stadsbestuur heeft problemen genoeg, maar misschien is het toch geen gek idee om Suriname eens te agenderen. Dat kan best leiden tot een verlenging van de pauze in de vriendschap, maar hopelijk ook tot een stevige analyse van de huidige stand van zaken in de eeuwenoude band met Suriname en de Surinamers.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden