Update

Moesavi: blijf demonstreren

Protesten in Iran na de verkiezingen. Foto EPA Beeld
Protesten in Iran na de verkiezingen. Foto EPA

TEHERAN - De Iraanse presidentskandidaat Mir Hossein Moesavi heeft zijn aanhangers opgeroepen door te gaan met demonstraties, ondanks het harde optreden van regimegetrouwe milities.

Dit weekeinde vielen zeker tien doden bij confrontaties tussen demonstranten en verschillende politie- en militie-eenheden. Het officiële dodental staat daarmee, na de zeven doden van vorige week, op zeventien.

Onder de Moesavi-aanhangers doen veel hogere aantallen de ronde, maar door de maatregelen van het Iraanse regime tegen westerse media is onafhankelijke bevestiging onmogelijk. De demonstranten verspreiden zelf beelden van doden en gewonden, waarbij een video-opname van de dood van de zestienjarige Neda fungeert als felste aanklacht tegen het optreden van de autoriteiten.

Moesavi publiceerde gisteren een verklaring op zijn website, waarin hij zijn volgelingen verzekerde dat zij 'het recht hebben te protesteren tegen leugens en fraude'. Wel drukte hij hen op het hart zich in te houden. "Ik wil niet dat wiens leven dan ook in gevaar komt door mijn acties," aldus Moesavi.

De oppositieleider, die vorige week de presidentsverkiezingen verloor van Mahmoed Ahmadinejad, deed een poging de veiligheidsorganen aan zijn zijde te krijgen. Hij noemde de basiji-milities en het leger 'onze broeders' en 'beschermers van onze revolutie'. Maar hij waarschuwde ook dat arrestaties van demonstranten leiden tot 'een kloof tussen het volk en de strijdkrachten'.

Vanochtend was de toestand in Teheran rustig, maar ook gespannen. Vanaf de daken van hun huizen riepen veel mensen 'Allah akbar' en 'Dood aan de dictator' - gericht tegen Ahmadinejad en een herhaling van de tactiek van de islamitische revolutie van 1979.
De voormalige hervormingsgezinde president Mohammad Khatami heeft zich aan de kant van Moesavi geschaard. Het neerslaan van protesten kan 'gevaarlijke gevolgen' hebben, aldus Khatami.

Ahmadinejad zocht gisteren steun bij de invloedrijke geestelijkheid. De staatstelevisie liet zien hoe hij moellahs ontving op het presidentiële paleis. Ahmadinejad bekritiseerde de Amerikaanse president Barack Obama vanwege diens oproep aan de Iraanse regering 'alle geweld tegen het eigen volk' te staken. "Met zulk gedrag zult u niet gaan behoren tot Irans vrienden," aldus Ahmadinejad.

Republikeinse senatoren bekritiseerden Obama gisteren in verscheidene talkshows. Hij heeft volgens hen te weinig steun uitgesproken voor de Iraanse oppositie. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden