Moerdijk

Zuid heeft er een topzaak bij

Jaren zat daar La Vita Nuova, het Italiaanse restaurant van Primo. Die vertrok alweer een paar jaar geleden en nu zit daar Andrea Moerdijk met het restaurant dat haar naam draagt.

Als we binnenkomen, spelen en zingen ­Ella en Louis; later horen we door de vele gasten alleen nog hun gekwetter. De inrichting is sober, de stoelen zijn redelijk comfortabel. Alles is nogal donker gehouden. Als je niet net onder een lamp zit (in het gangpad!), heb je een zaklantaarn nodig om de kaart te lezen. Voor het achterste deel van de kleine zaak moet je wat treetjes op, voor de wc's een moeilijke trap af.

Die kaart is net nieuw vandaag, dus ze knijpen hem wel. Maar meteen al met de amuse en het brood blijkt dat ze zich niet al te veel zorgen hoeven te maken: een frisse, schuimende, zoetzure komkommersoep met een radijsje, wat citroen en kappertjescrème en tweekleurig brood, dat licht, smakelijk en zowaar gaar is. En goede olijfolie, maar we kunnen ook boter krijgen. Ze zijn hier buitengewoon klantvriendelijk. Iedereen krijgt ook een hand (pas op de griep!).

De wijnkaart is iets voor kenners, ingedeeld naar druivensoort. Gelukkig is er ook nog iets heel lekkers per glas: een Lalande de Pomerol (Bourseau 2005, €6,50, wel als ­Pomerol aangekondigd), die goed past bij het hoofdgerecht uit het menu - vier gangen €52,50 (drie €44,50, vijf €59,50).

Eerst dat menu, waarvan we het tussengerecht met foie gras overslaan. We beginnen dus met Tartaar van rauwe coquille, met een gebakken coquille, begeleid door yo­ghurtcrème: alles van een grote perfectie en ook nog heel mooi. Smaken en structuren zijn bij deze kok in heel goede handen en die gedachte verlaat ons niet meer.

Het tussengerecht is klein, maar fijn: aardappel-truffelmousseline met kruidig gebakken zeeduivel. De mousseline smaakt op natuurlijke wijze naar truffel; elders is vaak sprake van een vreselijke synthetische smaak. Hier letten ze goed op de kwaliteit van de ingrediënten.

Het hoofdgerecht is een wild eendje met charlotte-aardappelen en, zo was aangekondigd, King-boleet (een soort oesterzwam!). Ik zie vooral hanenkammen en erg lekkere aardappeltjes én die bijzonder smakelijke wilde eend, misschien wel het lekkerste eendje ooit! En ik heb er wat gegeten in al die jaren.

Het dessert is wat ze een merlot noemen, een warm chocoladetaartje met vloeibaar hart met een spuma (schuim) van Tia Maria en nog zo wat. Een waardige afsluiting van een menu dat zijn prijs door de voortreffelijke samenstelling geheel waard is.

À la carte gaat het heel anders, maar het genot is er niet minder om: de sliptongreepjes met San Danieleham en zuurdesemcroutons met mierikswortelcrème zijn een wondertje van smaken en structuren. Tot de laatste hap blijven ze spannend (€16,50).

Als tussengerecht is er gebakken zwezerik, gepaneerd met die San Danieleham (waar de kok erg van lijkt te houden), met gebakken bloedworst en crème van bospeen, ook hier alles weer perfect. De combinatie zwezerik-bloedworst is niet nieuw; ik ken ook een kok die bloedworst vulde met zwezerik, maar dit is eigenlijk wel zo lekker (€17,50).

Het hoofdgerecht wordt vis tarbotine (tarbotfilet, wat ze in IJmuiden kateblaadjes noemen), met room in de oven gegaard, op wat blaadjes lof met aardappelkroketjes, waar ook wat lof in zat: €25,50.

Het nagerecht bestaat uit ananas, gepocheerd en gemarineerd met karamel-vanille-ijs. Het komt niet op de rekening (het was, denk ik, €10,50) omdat we constateren dat de gepocheerde ananas wat naar ui smaakt (van mes of plank), wat in zo'n piepklein keukentje in de paniek van de eerste dag van de kaart kan gebeuren. Heel wat anders dan dat bekende glitterrestaurant waar een volstrekt mislukt en ook niet opgegeten walgelijk dessert - iets wat eigenaar had toegegeven - gewoon op de rekening kwam. Hier weten ze tenminste hoe het hoort! Met andere woorden: Oud-Zuid heeft er een zaak op sterrenniveau bij!

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden